Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Santiago

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1128
DJ της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

«Είναι λες και παίζετε στον έβδομο όροφο ενώ το κοινό σας βρίσκεται στο υπόγειο· πρέπει να κατεβείτε μερικούς ορόφους». Ταύτα ειπών, ο εκπρόσωπος της δισκογραφικής επέστρεψε στους Dedalus το demo τους.

Αυτά συνέβησαν στις αρχές του 1973 στο Τορίνο. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, οι Dedalus (ο Fiorenzo Michele Bonansone στα πλήκτρα, το τσέλο και τα φωνητικά, ο Marco Di Castri στην κιθάρα και στο σαξόφωνο, ο Furio Di Castri στο μπάσο και ο Enrico Grosso στα ντραμς) εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ Αβάν Γκαρντ στη Νάπολη και έσκισαν: βροχή έπεσαν οι προτάσεις — εν πάση περιπτώσει, είχαν τρεις· δεν το λες ακριβώς «βροχή», αν θες να ακριβολογήσεις, αλλά γιατί να θες; Οι Deadalus επέλεξαν να συνεργαστούν με την πιο μικρή και άγνωστη από όλες, την Trident με έδρα το Μιλάνο, κι αυτό γιατί φαινόταν να τους αφήνει τη μεγαλύτερη ελευθερία στο δημιουργικό μέρος.

Το πρώτο άλμπουμ τους, με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος, κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, ενώ την επόμενη κυκλοφόρησαν το —ακόμα πιο πειραματικό— Materiale per tre esecutori e nastro magnetico, χωρίς τον Furio που είχε αφήσει το γκρουπ. Ηχογράφησαν κι ένα τρίτο άλμπουμ που δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Τη δεκαετία του ’80, δεν πολυυπήρχαν ως γκρουπ, αν και οι περισσότεροι όλο και κάτι έκαναν — είτε μουσική, είτε video art κ.ά.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση, οι πολλά υποσχόμενοι Dedalus, κι ας μην τήρησαν τελικά τις υποσχέσεις τους. Το ψυχεδελικό – progressive – τζαζ ροκ Santiago (από το πρώτο τους άλμπουμ) ακούγεται ευχάριστα, αν σου αρέσουν αυτά τα πράγματα (εμένα μου αρέσουν). Ως επιδράσεις τους, οι ίδιοι απαριθμούν τους εξής: «Nucleus, Miles Davis, Bach, Soft Machine, Webern, Stockhausen, Adorno, Jean-Luc Godard, Einstein, Joyce, τα βουνά και τη διαδρομή Πινερόλο-Τορίνο τη νύχτα». Όσο για τον Joyce, πάντως, το είχαμε υποψιαστεί: Stephen Dedalus —γραμμένος έτσι, με e και όχι με ae όπως ο Δαίδαλος, ο μυθικός ήρωας— λέγεται ο ήρωας του A Portrait of the Artist as a Young Man και ένας από τους βασικούς χαρακτήρες στον Οδυσσέα.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Dedalus, Μουσική, Τάκης Φωτιάδης, James Joyce

from dimart http://ift.tt/2hiZvTZ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου