Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Goodbye Pork Pie Hat

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1115
DJ της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Ο Λέστερ Γιανγκ γεννήθηκε το 1909 στο Μισισίπι, σε οικογένεια μουσικών. Έμαθε από μικρός να παίζει διάφορα όργανα και, κυρίως, σαξόφωνο. Έγινε γνωστός από την ορχήστρα του Count Basie στη δεκαετία του ’30, με τον οποίον συνέχισε να συνεργάζεται περιστασιακά και μετά το ’40, χρονιά που έφυγε από το μόνιμο σχήμα. Ηχογράφησε και έπαιξε ζωντανά με πολλούς θρύλους της τζαζ και των μπλουζ, μεταξύ των οποίων και η Μπίλι Χόλιντεϊ.

Ο ήχος του τζαζ σαξοφώνου της δεκαετίας του ’50 και του ’60 όπως τον ξέρουμε οφείλεται εν πολλοίς στον Λέστερ Γιανγκ. Η επίδρασή του είναι φανερή στους νεότερους τζαζίστες, από τον Τσάρλι Πάρκερ μέχρι τον Ντέξτερ Γκόρντον και τον Σταν Γκετζ.

Τον κατέστρεψε το ποτό: στην περιοδεία του στο Παρίσι το 1959 δεν έτρωγε πια σχεδόν τίποτα, ενώ έπινε ασταμάτητα. Πέθανε στα 49 του μόλις επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, στις 15 Μαρτίου του ’59. Δύο μήνες αργότερα, ο Τσαρλς Μίνγκους ηχογραφούσε με το σεξτέτο του προς τιμήν του Γιανγκ το Goodbye Pork Pie Hat (για το άλμπουμ Mingus Ah Um).

lester

«Pork pie hat» λέγονται τα καπέλα που μοιάζουν με την παραδοσιακή κρεατόπιτα. Ένα τέτοιο φορούσε διαρκώς ο Λέστερ Γιανγκ (το διασημότερο ίσως pork pie hat ήταν του κωμικού Μπάστερ Κίτον).

Είναι από εκείνα τα κομμάτια του Μίνγκους που δεν μπορείς να τα φανταστείς παιγμένα παρά από τον Μίνγκους και τους μουσικούς του. Κι όμως, ακούστε την εκτέλεση του μεγάλου Jeff Beck από το Wired (1976):

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Charles Mingus, Μουσική, Τάκης Φωτιάδης, Lester Young

from dimart http://ift.tt/2vTtVTs
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου