Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ρόζα το τερατάκι

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Τούτο το βιβλίο είναι η πρώτη πρόταση ενός νέου εκδοτικού οίκου στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Η Ρόζα το τερατάκι είναι ο πρώτος τίτλος για την Μικρή Σελήνη, όπως ήταν και το πρώτο βιβλίο για την ισπανίδα συγγραφέα και εικονογράφο Olga de Dios. Εκδόθηκε στην Ισπανία το 2013 και γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία αποσπώντας πολλά βραβεία, ενώ και η συγγραφέας έχει τιμηθεί για τη συμβολή της στην διάδοση της αξίας της ισότητας.

Η Ρόζα το τερατάκι ήταν διαφορετική από όλους τους άλλους πριν ακόμα γεννηθεί. Αλλά και μετά ήταν διαφορετική από όλα τα υπόλοιπα τέρατα του χωριού της. Όχι μόνο στο χρώμα αλλά σε όλα. Της άρεσε να γελά, να παίζει και να ανακαλύπτει καινούρια πράγματα, παρά το γεγονός ότι ζούσε σε έναν κόσμο που δεν της ταίριαζε. Μια μέρα αποφασίζει να φύγει από το μέρος που γεννήθηκε και να ξεκινήσει το δικό της ταξίδι εξερεύνησης. Ανεβοκατεβαίνει βουνά, περνάει θάλασσες και συνεχίζει το ταξίδι της μέσα από την έρημο μέχρι που φτάνει σε έναν τόπο χρωματιστό, σε έναν τόπο που ο ήλιος λάμπει. Και εκεί θα συναντήσει το θηρίο μπαλάκι, το κίτρινο πουλάκι και άλλα τέρατα. Και δεν θα είναι πλέον η μόνη διαφορετική.

Μια υπέροχη τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα. Η Olga de Dios με το λιτό κείμενο και την εικονογράφηση να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο κάνει τους μικρούς αναγνώστες να αναθεωρήσουν την εικόνα που έχουν για τα τέρατα. Η Ρόζα δεν είναι καθόλου τρομακτική. Παίζει, γελά και κάνει φίλους. Και, διαβάζοντας την ιστορία της, τα παιδιά μπορούν να βρουν το έρεισμα να συζητήσουν για τους φόβους τους, την αποδοχή του διαφορετικού αλλά και την ελευθερία του να επιλέγουμε αυτό που μας κάνει χαρούμενους.

Ο Πέτρος αγάπησε τη Ρόζα. Του άρεσε το ροζ της χρώμα αν και θα την προτιμούσε μπλε. Βλέποντας τις εικόνες έφτιαχνε την δική του ιστορία και στο τέλος χάρηκε που επιτέλους η Ρόζα βρήκε το μέρος που της ταίριαζε και φίλους για να παίζει. Και στο τέλος δήλωσε ότι δεν έχει ενδιαφέρον να είμαστε όλοι ίδιοι.

Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο και για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς που θέλουν να μιλήσουν για τη διαφορετικότητα. Στο blog της Μικρής Σελήνης μπορούν να βρουν παιδαγωγικό υλικό από ισπανίδες δασκάλες που έχουν δουλέψει την ιστορία της Ρόζας στην τάξη τους με μεγάλη επιτυχία.

Ένα εξαιρετικό πρώτο δείγμα δουλειάς από τη Μικρή Σελήνη, που συστήνεται ως ένας εκδοτικός οίκος που αγαπά τα γελαστά τέρατα, τους ντροπαλούς γίγαντες, τους σούπερ ήρωες με τιράντες και τους μικρούς καλλιτέχνες που ψάχνουν να βρουν το θάρρος τους. Μαμά και γιος ανυπομονούμε για τις επόμενες ιστορίες και τους επόμενους ήρωες.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Αγγελική Μποζίκη, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά, Olga de Dios

from dimart http://ift.tt/2xLqDRz
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου