Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Κάιρο και Κατάρ συζητούν μια ενδεχόμενη διμερή συμφιλίωση


Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ συναντήθηκαν στο Κάιρο για να συζητήσουν σχετικά με τη διαδικασία συμφιλίωσης των δύο πλευρών, μια διπλωματική προσπάθεια στην οποία ρόλο διαμεσολαβητή διαδραματίζει…



η Σαουδική Αραβία και στόχο έχει να τερματιστεί η 18μηνη διμερής διένεξη εξαιτίας του ότι η Ντόχα στήριζε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.



Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Κατάρ, ο Άχμεντ Νάσερ Μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι, συμμετείχε στις συνομιλίες, στις οποίες τέθηκε υπό συζήτηση μια ενδεχόμενη συνάντηση των αρχηγών κρατών της Αιγύπτου και του Κατάρ είτε στο Κάριο είτε στο Ριάντ στις αρχές του 2015.



Οι μοναρχίες του Κόλπου αποφάσισαν τον Νοέμβριο να τερματίσουν τη διένεξή τους με το Κατάρ εξαιτίας του ότι η Ντόχα προωθούσε τις εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.



Η Σαουδική Αραβία —η οποία έχει χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο— πιέζει να υπάρξει μια παρόμοια επαναπροσέγγιση ανάμεσα στη Ντόχα και στο Κάιρο.



Το Κατάρ υποστήριζε σθεναρά τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώθηκαν ραγδαία αφότου ο τότε αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μόρσι το 2013 κι εξαπέλυσε μια εκστρατεία πάταξης της Αδελφότητας.



Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ άλλων, θεωρούν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους απειλή για τα συστήματα εξουσίας τους. Προκαλώντας δυσφορία και εκνευρισμό στο Κάιρο, η Ντόχα έχει προσφέρει καταφύγιο σε εξόριστους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων.



Μιμούμενη τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της επ» αόριστον από το Κατάρ νωρίτερα φέτος. Αν και οι άλλες χώρες συμφώνησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Κατάρ βάσει μιας συμφωνίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), το Κάιρο δεν το έχει πράξει ακόμη.



Οι ενδείξεις πάντως ότι η σαουδαραβική διαμεσολάβηση ενδέχεται να καρποφορήσει αυξάνονται. Ο Σίσι —πρόεδρος της χώρας σήμερα— συναντήθηκε με έναν ειδικό απεσταλμένο του εμίρη του Κατάρ το περασμένο Σάββατο.



Κατόπιν, προχθές Δευτέρα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ —το οποίο αρνείται τις κατηγορίες της αιγυπτιακής κυβέρνησης ότι προπαγανδίζει τις θέσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων— ανέστειλε τις εκπομπές του διαύλου του που ήταν αφιερωμένος στην Αίγυπτο.



Ο συνεχιζόμενος διπλωματικός πυρετός αυξάνει εξάλλου τις προσδοκίες ότι οι αιγυπτιακές αρχές θα απελευθερώσουν τρεις δημοσιογράφους του αλ Τζαζίρα που έχουν φυλακιστεί αφού κρίθηκαν ένοχοι για υποστήριξη της Αδελφότητας, που πλέον το Κάιρο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.



Δεν είναι σαφές εάν η υπόθεση των δημοσιογράφων συζητήθηκε στις συνομιλίες που είχαν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών χθες Τρίτη.



Όμως η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε σήμερα ότι η υπόθεση του Αυστραλού δημοσιογράφου του αλ Τζαζίρα Πίτερ Γκρέστε τελεί «υπό εξέταση» στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης της Αιγύπτου και πρόσθεσε πως ελπίζει να απελευθερωθεί ως τα τέλη του έτους.



Μέχρι σήμερα ο Σίσι εμφανίζεται να διστάζει να επέμβει άμεσα σε υποθέσεις της δικαιοσύνης αλλά είχε αφήσει να εννοηθεί τον περασμένο μήνα πως θα μπορούσε να απονείμει χάρη στον Γκρέστε, τον Καναδοαιγύπτιο Μοχάμεντ Φάχμι και στον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ, τρεις δημοσιογράφους η καταδίκη των οποίων είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.



Μια διπλωματική πηγή στον Κόλπο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι στις συνομιλίες συζητήθηκε επίσης η εμπλοκή του Κατάρ στη Λιβύη, όπου υπάρχουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που η καθεμιά τους αυτοπαρουσιάζεται ως η νόμιμη και η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, απειλώντας να αποσταθεροποιήσει και γειτονικές χώρες.



Η ίδια πηγή επισήμανε ακόμη ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου ελέγχει διεξοδικά εάν και κατά πόσον η Ντόχα έχει σταματήσει τη χρηματοδότηση ισλαμιστικών οργανώσεων στην Αίγυπτο πριν δώσει το πράσινο φως για να προωθηθεί η όποια συμφωνία συμφιλίωσης. Οι αιγυπτιακές αρχές αντιλαμβάνονται ότι δεν θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους αμέσως… αλλά θέλουν να είναι βέβαιες ότι το Κατάρ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ζήτημα και ότι δεν κάνει απλώς μερικές αλλαγές διακοσμητικού χαρακτήρα», επισήμανε ο διπλωμάτης αυτός.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Via







Διαβάστε περισσότερα »



from PoNiRidiS http://ift.tt/1EeLVFw

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου