Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Αφροέλληνας

Το Σάββατο 3 Απριλίου ανέβηκε στο διαδίκτυο το κομμάτι «Είμαι σουρτούκης» από τον Νέγρο του Μοριά. Η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία, αφού ο καλλιτέχνης μάς ενημερώνει από την αρχή του βίντεο ότι τιμάει την επέτειο γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Με αυτόν τον τρόπο δίνει την απάντησή του σε αυτούς που επιτέθηκαν οργανωμένα στις σελίδες του σε Facebook και Instagram και κατάφεραν να τις ρίξουν.

Στο κομμάτι συνδέει τη μετανάστευση με το 1821 (Διασχίζω τη Μεσόγειο θάλασσα με μικρή βαρκούλα σαν το Μιαούλη / μετανάστευση / δεν αξίζω μία, μου το ‘πε μια κυρία που πάει εκκλησία και αγαπά το Χριστούλη) και συστήνεται: Νέγρος του Μοριά είναι το παιδί / που είχε μπλοκαριστεί / επειδή αγαπά το Θόδωρα, / είμαι ντόπιος, μετανάστης, είμαι πρόσφυγας. […] Όσο και άμα θες να ξεκουμπιστώ από τον τόπο που γεννήθηκα, και εγώ τον πονώ. […] Σαν Αφρικάνος, […] αργώ, σαν Ελληνάρας τον καφέ θα πιω.

Ο Νέγρος του Μοριά αναφέρεται στη σχέση του με την Ελλάδα και σε άλλα κομμάτια. Στη συνεργασία με τον Dennis Green «Μαύρα ελικόπτερα» ραπάρει:  Ελλάδα είσαι τρέλα, όλα τα έχεις για εμένα. / Φόρους, μαγκιόρους και κομπιναδόρους, / πατσά που δεν τρώω και θέα. 

Το ραπ και το χιπ χοπ από τη δεκαετία του 1970 που ξεκίνησαν ήταν στενά συνδεδεμένα με το αστικό περιβάλλον και ιδιαίτερα το γκέτο. Αυτή η αναφορά δεν λείπει και από τον Moose, που κυκλοφόρησε το κομμάτι Kipseli σε συνεργασία με τον Νέγρο του Μοριά. Οι δύο τους έχουν συνεργαστεί και σε ένα κομμάτι που μοιάζει να ανήκει στη συνηθισμένη χιπ-χοπ θεματολογία, αλλά έχει προεκτάσεις που αφορούν τη δική μας πραγματικότητα. Είναι το Athineos.

Αν και οι στίχοι παραπέμπουν στη συνήθη θεματολογία, ωστόσο ο τίτλος αγγίζει το θέμα της ταυτότητας των παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Ψάχνοντας στους στίχους του Νέγρου του Μοριά ακούμε «τον τόπο που γεννήθηκα, και εγώ τον πονώ». Ο τίτλος Athineos αποτυπώνει ακριβώς αυτό το δέσιμο των μεταναστών δεύτερης γενιάς με την πόλη τους, που είναι ο δικός τους τρόπος να εκφράσουν την ταυτότητά τους.

Την ίδια ταύτιση με τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε καταγράφει και ο ράπερ Greckoe (Κώστας Τζίκας), που γεννήθηκε στο Βερολίνο από Έλληνες γονείς. Ο τίτλος Ich bin Berliner (Είμαι Βερολινέζος) είναι η απάντηση στις αντιφάσεις που εκφράζει με τους στίχους: Ich bin Grieche auf Papier doch geboren bin ich hier Mein Pass ist rot, Tempelhof mein Bezirk (Είμαι Έλληνας στα χαρτιά, αλλά γεννήθηκα εδώ. Το διαβατήριό μου είναι κόκκινο, το Τέμπελχοφ είναι η περιοχή μου.)

Ο Greckoe δηλώνει Βερολινέζος και ο Moose με τον Νέγρο του Μοριά νιώθουν Αθηναίοι. Για τον τελευταίο η οικειοποίηση της ελληνικής ιστορίας είναι ένας τρόπος ταύτισης. Η φωνή του θέτει σε όλους μας ένα νέο ερώτημα σχετικά με τη θέση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Διάφορες παρεκβάσεις

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/3dPTsA0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου