Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Πόλη φάντασμα

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1455
Dj της ημέρας, ο Βασίλης Λουλές

Η πόλη (οι πόλεις) είναι πάντα «εκεί», τα πράγματα είναι στις θέσεις τους, τα φώτα των καταστημάτων και των σπιτιών ανοιχτά, σα να μη συμβαίνει κάτι. Και όμως, αυτό που νοιώθεις όταν κυκλοφορείς για λίγο έξω το σούρουπο είναι λες και μόλις έφυγε η ζωή, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν φτάσεις εσύ εκεί! Μια απέραντη ησυχία, καθόλου καθησυχαστική όμως. Μια απόκοσμη απουσία ήχων, σα να κρατάει η πόλη την ανάσα της — ακούς την καρδιά να χτυπά υπόκωφα, δεν ακούς την ανάσα.

“This town is coming like a Ghost Town…”, λένε οι Specials εν έτει 1981 για το ερημωμένο, φτωχοποιημένο Λονδίνο της θατσερικής λαίλαπας. Οι εικόνες της άδειας πόλης στο βιντεοκλίπ, οι σκιές που γλιστράνε στο σκοτάδι, τα πλάνα μέσα από αυτοκίνητο στους έρημους δρόμους με είχαν στοιχειώσει από την πρώτη στιγμή, τότε. Μια υποβλητική ατμόσφαιρα ενός αλλότριου κόσμου και μια πικρή αίσθηση απώλειας των «παλιών καλών ημερών» — πικρία ανάμικτη βέβαια και με μπόλικη διάθεση διακωμώδησης.

Ποιος θα το φανταζόταν ότι όλο αυτό θα γινόταν τόσο οικείο και σε μας σαράντα χρόνια αργότερα.

Αγάπησα αυτό το αγγλικό γκρουπ από αυτό ακριβώς το τραγούδι. Από το 1977 οι Specials μιλάνε για όλα τα καυτά κοινωνικά θέματα (ανεργία, πρόσφυγες, σεξισμός, γυναικοκτονίες, διαφθορά, ρατσισμός κλπ). Με μια εξαιρετική μουσική “ska” —ένα ρεύμα των 70s, μίξη της ρέγκε και της πανκ, που άφησε τα ίχνη της σε πολλά μεγάλα συγκροτήματα των 80s και των 90s.

Χόρεψα με τα τραγούδια τους, τα έβαλα σε ταινίες μου, ταξίδεψα πολύ με αυτά. Τους ακούω ακόμα, μέχρι τώρα κάνουν εξαιρετικές δουλειές, όπως το πρόσφατο “10 Commandments” (2019).

Και, παίζοντας λιγάκι με τις λέξεις, σκέφτομαι ότι οι τίτλοι των δυο αυτών τραγουδιών, «Πόλη φάντασμα» του 1981 και «10 Εντολές» του 2019, ορίζουν μια τροχιά από την Απαγόρευση στην Τιμωρία —ακριβώς έτσι— αλλά τη διανύουν, με ειρωνικό τρόπο, αντίστροφα στον χρόνο. Χα!

………………………………….

“Ghost Town”

This town (town) is coming like a ghost town
All the clubs have been closed down
This place (town) is coming like a ghost town
Bands won’t play no more
Too much fighting on the dance floor

Do you remember the good old days before the ghost town?
We danced and sang as the music played in any boomtown
This town (town) is coming like a ghost town
Why must the youth fight against themselves?

Government leaving the youth on the shelf
This place (town) is coming like a ghost town
No job to be found in this country
Can’t go on no more
The people getting angry
This town is coming like a ghost town…
. . . . . . . . . .

* * *

Ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com
για να γίνετε ο Dj της ημέρας.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/34C96tR
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου