Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Common People

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1434
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Γλυκοφρύδης

Η τέχνη που φτιάχνεις ποτέ δεν θα είναι όπως την φαντάστηκες πριν την φτιάξεις.

Το ίδιο το καλλιτέχνημά σου, καταρχήν, ποτέ δεν προκύπτει όπως το φαντάστηκες όταν αποφάσισες να το δημιουργήσεις.

Όμως, η προσωπική τραγωδία του καλλιτέχνη, τις περισσότερες φορές, συμβαίνει όταν ευθύνονται απολύτως εξωτερικοί παράγοντες για την αποτυχία της δημιουργίας του και όχι δικά του ατοπήματα και αστοχίες, πάντα σε σχέση με αυτό που είχε φανταστεί αρχικά.

Όταν το 1966 το NBC αποφάσισε να κόψει την σειρά Star Trek μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους επειδή η ακροαματικότητα έπεφτε, ο William Shatner, ο πασίγνωστος Captain Kirk, έμεινε άνεργος. Κι ανάμεσα σε αυτά που έκανε στην μακρά περίοδο της ανεργίας του ήταν η ηχογράφηση ενός δίσκου με τον τίτλο The Transformed Man. Ο δίσκος αυτός περιείχε εκτελέσεις και διασκευές γνωστών κομματιών όπως το Lucy in the Sky with Diamonds και το Mr. Tambourine Man, καθώς και θεατρικούς μονολόγους.

Ο δίσκος είχε τόσο τραγική υποδοχή, κυρίως από την κριτική, που θα μπορούσε άνετα να οδηγήσει τον William σε κατάθλιψη. Αλλά ήταν τόσο εμφανές πως ουδείς αντιλαμβανόταν το πώς και το γιατί  των διασκευών του, που απλά το άφησε να περάσει. Πιθανόν να γνώριζε πως το μόνο που χρειάζεται είναι ο χρόνος.

Έτσι, μετά από δέκα χρόνια εξαιρετικά χαμηλόμισθης εργασίας, το Star Trek αναστήθηκε. (Το γιατί δεν θα μας απασχολήσει εδώ.) Και μαζί του και ο Captain Kirk. Η σειρά απογειώθηκε και μαζί της και ο William Shatner.

Το 2004 επιστρέφει, οπλισμένος με την απόλυτη καταξίωση και διασημότητα και οικονομική άνεση ενός Star Trek που έχει ενταχθεί στην Παγκόσμια Ιστορία και όχι μόνο ως έργο τέχνης, και ηχογραφεί ξανά ένα άλμπουμ με διασκευές διάσημων τραγουδιών.

Μία από αυτές είναι το περίφημο Common People των Pulp.

Κατάπληκτη η κριτική βρίσκεται μπροστά σε εξαιρετικά αιρετικές διασκευές, με βαθιά αίσθηση της ειρωνείας και του χιούμορ αλλά και ενίοτε σπαρακτικές· κάποιες από αυτές έχουν θεωρηθεί σημαντικότερες των αυθεντικών εκτελέσεων, καθώς φωτίζουν πράγματα της αρχικής δημιουργίας με έναν μοναδικό τρόπο.

Αλήθεια, το εκπληκτικό ταλέντο του Shatner υπήρχε και στις διασκευές του 1966, αλλά άσημος ων και χωρίς ικανούς παραγωγούς στις ηχογραφήσεις δεν μπόρεσε να το  φωτίσει, ή μήπως η κριτική (όπως συχνότατα της συμβαίνει) αδυνατεί να δει κάποιες δημιουργίες που ξεφεύγουν κατά πολύ των δεδομένων;

Πιστεύω στο δεύτερο. Γιατί το έχω δει ξανά και ξανά.

Απολαύστε το Common People στο cover του William Shatner, σε ένα clip φτιαγμένο από fan του Star Trek.

Κι επειδή το clip αυτό ναι μεν παραμένει στα επίπεδα του ύφους του cover αλλά την ίδια την διασκευή ως μουσική δημιουργία μπορεί να την θαμπώσει, και όντως κατά την γνώμη μου το σπάραγμα που μεγαλώνει όσο το τραγούδι πλησιάζει προς το τέλος του το clip δεν το καταφέρνει καθόλου, ακούστε αυτό το cover του Common People με τα μάτια κλειστά._

Ευχαριστώ την Ασπασία Δασκαλοπούλου, Επίκουρο Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

* * *

Ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com
για να γίνετε ο Dj της ημέρας.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2Pd2PjH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου