Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Είναι μερικά βιβλία που σε αιχμαλωτίζουν με την πρώτη ματιά. Έτσι συνέβη και με τούτο το βιβλίο που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα και φέρει τον ευφάνταστο τίτλο Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα. Με την πρώτη ανάγνωση έκλεισα το βιβλίο πραγματικά συγκινημένη και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο θα συμβεί και σ’ εσάς.

Ο ένας ήρωας της ιστορίας μας είναι ένα μικρό αγόρι, με δυο φωτεινά μπλε μάτια, δυο ανυπόμονα χείλη, δύο δυνατά χέρια. Στα όνειρα του είναι ο Τρεχαλητής. Όμως όταν ξυπνάει δεν είναι πια ο Τρεχαλητής και για πόδια έχει δύο μεγάλες ρόδες. Στο σχολείο είναι πολύ καλός αλλά όταν χτυπάει το κουδούνι δεν μπορεί να κάνει ό,τι τα άλλα παιδιά. Και νοιώθει μόνος. Από την άλλη έχουμε ένα μικρό κορίτσι, δυο σκούρα καστανά μάτια, δυο κοτσίδες που κουνιούνται όταν τρέχει, δυο λακκάκια στα μάγουλα, δυο πολύ αδύνατα πόδια. Είναι η Τίποτα και όλοι τη φωνάζουν έτσι. Μια μέρα ο δάσκαλος επιτρέπει στα παιδιά να καθίσουν με όποιον θέλουν. Και τότε ο Τρεχαλητής και η Τίποτα βρίσκονται δίπλα δίπλα. Και από εκείνη τη στιγμή ξέρουν ότι ποτέ πια δε θα είναι μόνοι. Ότι αποδώ και μπρος θα είναι δυο «Τα» ενωμένα και θα κάνουν μια καινούρια αρχή.

Ένα τρυφερό βιβλίο που αντιμετωπίζει με ενσυναίσθηση το θέμα της διαφορετικότητας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την καθημερινότητα του σχολείου. Ο Τρεχαλητής είναι ένα παιδί που τρέχει μόνο στα όνειρα του και η Τίποτα είναι ένα παιδί απομονωμένο, από εκείνα τα παιδιά που μοιάζουν αόρατα. Αντλούν δύναμη ο ένας από τον άλλο και οι δυο τους μαζί προσπαθούν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να γίνουν για τον εαυτό τους και για τους άλλους δυο παιδιά σαν όλα τα άλλα.

Η πρωτομφανιζόμενη Κατερίνα Παπαγαρυφάλλου αποφάσισε να γράψει μια ιστορία για δυο παιδιά που αισθάνονται την ανάγκη να τα αποδεχτούν και να αγαπηθούν. Να γίνουν μέρος του συνόλου. Και το κάνει με έναν πολύ όμορφο, συγκινητικό και αισιόδοξο τρόπο. Το κείμενο συμπληρώνει η αέρινη εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη. Με όμορφα χρώματα έχει ντύσει το κείμενο με υπέροχες εικόνες.

Μια ιστορία με ήρωες δυο παιδιά που διαφέρουν αλλά διεκδικούν ότι αναλογεί στην ηλικία τους. Μια ιστορία όπου οι ρόδες γίνονται φτερά και ένα μικρό Κάτι μπορεί να κάνει τα Πάντα.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών.

τρεχαλητης

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2SH6eVX
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου