Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

East-West

Ο Harry Gruyaert γεννήθηκε στο Βέλγιο (Antwerp) το 1941. Σπούδασε φωτογραφία και σινεμά από το 1959 ως το 1962. Το 1969 ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Μαρόκο. Οι φωτογραφίες που τράβηξε σε εκείνο το ταξίδι τού χάρισαν το βραβείο Kodak το 1976 (κυκλοφόρησαν σε άλμπουμ με τίτλο Morocco το 1990). Το 1972 φωτογράφισε τους Ολυμπιακούς του Μονάχου καθώς και τις πρώτες πτήσεις του προγράμματος Apollo από την τηλεόραση (το 2007 κυκλοφόρησε το άλμπουμ TV shots). Το 1976 ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ινδία και το 1987 στην Αίγυπτο.

Το 1981, το περιοδικό Geo ανέθεσε στον Gruyaert να φωτογραφίσει το Las Vegas. Εκείνος απέφυγε τις κλασικές εικόνες του Strip, του κεντρικού δρόμου με τα καζίνο, και προτίμησε τις γειτονιές, εκεί που ζούνε οι κάτοικοι της πόλης. Τον επόμενο χρόνο, τράβηξε αντίστοιχες φωτογραφίες στο Los Angeles. Τότε, το 1981, ήταν που άρχισε τη συνεργασία με το πρακτορείο Magnum (πλήρες μέλος έγινε το 1986) — όχι χωρίς αντιδράσεις: ο Gruyaert τραβούσε έγχρωμο φιλμ και η (καλλιτεχνική) φωτογραφία ακόμη τότε ήταν κυρίως ασπρόμαυρη, για αισθητικούς βέβαια και όχι για τεχνικούς λόγους.

To 1989 o Gruyaert ταξίδεψε στη Μόσχα και φωτογράφησε την πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ στα τελευταία της, λίγο πριν η κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου και τα υπόλοιπα δραματικά γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη στα τέλη εκείνης της χρονιάς πυροδοτήσουν την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Το 2010 κυκλοφόρησε στο Παρίσι ένα άλμπουμ με τίτλο Μόσχα 1989-2009. Ωστόσο, οι πρώτες εκείνες μοσχοβίτικες φωτογραφίες που τράβηξε ο Gruyaert το 1989 εκδόθηκαν το 2017 σε ένα διπλό (δίτομο) άλμπουμ με τίτλο East-West. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει τις φωτογραφίες του Las Vegas, που δεν είχαν δημοσιευτεί τελικά στο Geo, καθώς κι εκείνες του Los Angeles. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε με εισαγωγή του βρετανού συγγραφέα, καλλιτέχνη και επιμελητή εκθέσεων David Campany από τον εκδοτικό οίκο Thames & Hudson στη Βρετανία, τον Textuel στη Γαλλία και τον Hannibal Publishing σε Βέλγιο και Ολλανδία.

Η Ανατολή και η Δύση· η Μόσχα και το Λος Άντζελες. Έγχρωμες φωτογραφίες αστικού τοπίου από τις δύο Υπερδυνάμεις του 20ού αιώνα, κατά την τελευταία δεκαετία του Ψυχρού Πολέμου. Και το ενδιαφέρον βρίσκεται στις διαφορές, αλλά ακόμη περισσότερο στις ομοιότητες, στα στοιχεία που με εξαιρετική διορατικότητα και ευαισθησία εντόπισε και κατέγραψε ο Harry Gruyaert, εικονογραφώντας έτσι την παγκόσμια ιστορία της δεκαετίας του ’80.

East

Μόσχα 1989

West

Λος Άντζελες – Λας Βέγκας, 1982

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2H8QvwM
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου