Via
from PoNiRidiS http://ift.tt/1T4B05f
via IFTTT
Τα τραγούδια φυγής λειτουργούν σαν μικρές φανταστικές Κάντιλακ που βλέπουμε τα πίσω κόκκινα φώτα τους μέσα στο σκοτάδι. Και ταυτόχρονα είμαστε και οδηγοί και παρακολουθούμε τον δρόμο να ξετυλίγεται μπροστά στους προβολείς.
Το πού πάμε δεν έχει σημασία — ή μάλλον, ψέματα, έχει σημασία, δεν πρέπει να πηγαίνουμε πουθενά. Μόνο κίνηση. Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχουν τραγούδια φυγής με αεροπλάνα, ας πούμε, που μπορούν να σε πάνε πιο γρήγορα και πιο μακριά, γιατί τα αεροπλάνα σε πάνε κάπου συγκεκριμένα. Η φυγή θέλει αυτοκίνητο: το πιο μπανάλ μέσο γίνεται το όχημα της μεγάλης απόδρασης.
* * *
Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.
* * *
—του Πάνου Σκοτινιώτη—
«Πολιτισμός σε αυτή τη χώρα υπήρχε πριν να υπάρξουν τράπεζες», δήλωσε ο Α.Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Δεν γνωρίζω ποια Ελλάδα έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός της χώρας, η οποία υπήρχε προτού υπάρξουν τράπεζες.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η πρώτη τράπεζα του νεοελληνικού κράτους ιδρύθηκε στην Αίγινα (τι σύμπτωση κι αυτή;) στις 2 Φεβρουαρίου 1828, δηλαδή αμέσως μετά την ίδρυση του νέου κράτους. Και αυτό έγινε γιατί, στα πρώτα του βήματα, το νέο κράτος είχε να αντιμετωπίσει χαοτική κατάσταση στον οικονομικό τομέα. Η χώρα ήταν ένας σωρός ερειπίων, τα ταμεία άδεια, οι δανειακές υποχρεώσεις έτρεχαν και η τραπεζική πίστη ήταν στα χέρια των σαράφηδων και των τοκογλύφων, που δάνειζαν με τόκο έως και 50%. Νόμισμα δεν υπήρχε και οι συναλλαγές γίνονταν με τα οθωμανικά γρόσια και τους παράδες.Ένα μήνα κιόλας μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε έτοιμο το σχέδιό του για την ίδρυση τράπεζας, που θα αναλάμβανε την ανασυγκρότηση της χώρας. Έτσι, προχώρησε στη σύσταση της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας, σε μια προσπάθειά του να εκλογικεύσει την τραπεζική πίστη.
Αυτά τα ολίγα… Κατά τα λοιπά, την αξιοπρέπεια μας να ‘χουμε!
Πηγή για την ιστορία της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας: sansimera.gr
* * *