Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Περιβάλλον: Θα συνεχίσουμε να… «καιγόμαστε»


Οι αστικές περιοχές του πλανήτη έχουν γνωρίσει σημαντική αύξηση στα κύματα καύσωνα κατά τα τελευταία 40 χρόνια, με αποκορύφωμα την τελευταία πενταετία, ενώ η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανοινδική…



επιστημονική έρευνα.



Αντίθετα, οι ημέρες με πολύ κρύο γίνονται λιγότερες για τα αστικά κέντρα, όπως πιο σπάνιες γίνονται και οι ημέρες με πολύ δυνατούς ανέμους.



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιμάλ Μίσρα του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γκαντιναγκάρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό «Environmental Research Letters», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στοιχεία για εκατοντάδες πόλεις του πλανήτη με πάνω από 250.000 κατοίκους, από το 1973 μέχρι το 2013.



Όπως διαπίστωσαν, τα τέσσερα από τα πέντε χρόνια με τα περισσότερα κύματα καύσωνα (μεγάλη ζέστη για πάνω από έξι συνεχόμενες ημέρες) έχουν συμβεί μετά το 2009, ιδίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ανατολική Ασία.



Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «ο αριθμός των υπερβολικά ζεστών ημερών μέσα σε ένα έτος αυξήθηκε σημαντικά στις περισσότερες πόλεις (κατά τα τελευταία 45 χρόνια)». Μόνο το 2% των πόλεων γνώρισε σημαντική μείωση στη συχνότητα των καυσώνων αυτή την περίοδο.



Από την άλλη, η μελέτη δείχνει μια σημαντική μείωση στις κρύες περιόδους που διαρκούν τουλάχιστον έξι ημέρες, καθώς και στις ημέρες με πολύ δυνατό άνεμο (περίπου 60% των πόλεων έχουν γνωρίσει μια τέτοια μείωση), ενώ αντίθετα το 17% των πόλεων έχουν γνωρίσει σημαντική αύξηση πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων. Τα ευρήματά μας δείχνουν σε πολλές πόλεις σημαντικές αυξήσεις στους καύσωνες, στον αριθμό των ζεστών ημερών, καθώς και των ζεστών νυχτών, ενώ παράλληλα καταγράφεται μείωση στα κύματα κρύου και στις ημέρες με ακραία ισχυρό άνεμο», δήλωσε ο Μίσρα.



Περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Γης ζει πλέον σε αστικά κέντρα και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον.



Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ



Via







Διαβάστε περισσότερα »



from PoNiRidiS http://ift.tt/1Lqeukn

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου