Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

My name is carnival

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1449
Dj της ημέρας, ο Θοδωρής Τριανταφύλλου

Εκτός των πολλών άλλων που γράφτηκαν και συνεχίζουν να γράφονται για τον Τζόκερ του Τοdd Phillips και κυρίως τις αποθεωτικές κριτικές για την ερμηνεία του Joaquin Phoenix, μια μικρή αναφορά που γίνεται κατά την διάρκεια του φιλμ από τον πρωταγωνιστή έχει ιδιαίτερη αξία. Μιλώντας λοιπόν με την κοινωνική λειτουργό, την οποία και επισκέπτεται τακτικά μετά την νοσηλεία του, ο Άρθουρ αναφέρει ότι άκουσε στο ραδιόφωνο ένα τραγούδι από έναν τύπο, που έλεγε ότι «το όνομα του είναι καρνάβαλος» και του φάνηκε αστείο, μια και αυτό είναι και το δικό του εργασιακό παρατσούκλι ως κλόουν. Προηγουμένως έχουμε ακούσει το κομμάτι — και πρόκειται βεβαίως για το «My name is carnival» του Jackson C. Frank, ενός σπουδαίου αλλά ξεχασμένου τραγουδοποιού, η ιστορία του οποίου έχει αναλογίες με την προσωπική ιστορία του Τζόκερ.

Τα βάσανα χτύπησαν την πόρτα του Frank από νωρίς: μια μεγάλη φωτιά στο δημοτικό σχολείο του του προκάλεσε σοβαρότατα και εκτεταμένα εγκαύματα, ενώ ταυτόχρονα σκότωσε πολλούς συμμαθητές του, μεταξύ αυτών και την φιλενάδα του. Η αποθεραπεία ήταν μακρά και δύσκολη και άφησε τον Frank ψυχικά και σωματικά τραυματισμένο. Ήρθε σε επαφή με την μουσική, που υπήρξε το καταφύγιό του, και, αρκετά χρόνια αργότερα, το 1965, ηχογράφησε τον ένα και μοναδικό του δίσκο με τη βοήθεια του Paul Simon. Η ψυχική του υγεία όλο και χειροτέρευε και τελικά αποσύρθηκε από την μουσική βιομηχανία, καταλήγοντας μετά από χρόνια να ξαναγυρίσει στο σπίτι των γονιών του και να μπαινοβγαίνει στα ψυχιατρεία, διαγνωσθείς με σχιζοφρένεια, ψυχωτικός, «ανέστιος και πένης». Σαν να μην έφταναν αυτά, κάπου εκεί έχασε και το ένα του μάτι, από πιτσιρικάδες που έπαιζαν με αεροβόλο. Τελικά πέθανε το 1999 σε ηλικία 56 ετών, από επιπλοκές πνευμονίας.

Ο μοναδικός του δίσκος θεωρείται σήμερα ένα ξεχασμένο αριστούργημα του folk rock και αναφέρεται ως βασική επιρροή σε καλλιτέχνες από τον Paul Simon, τον Bert Jancsch και τον Nick Drake ως τους Fleet Foxes και την Na Yoon-sun.

Αυτή είναι εν συντομία η τραγική ιστορία του Jackson C. Frank, τον οποίο και θα μπορούσαμε να φανταστούμε να τραγουδάει ένα αντίστοιχο σπαρακτικό κομμάτι με τίτλο «My name is Joker».

* * *

Ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com
για να γίνετε ο Dj της ημέρας.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2LPyyEc
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου