Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Στον τάφο του Κάφκα

Το βιβλίο της άμμου #68

Έχεις υπόψη σου τα πρακτικά της δίκης της ομάδας «των δεξιοφρόνων και των τροτσκιστών;» Ο Κάρελ δεν ήξερε την περίπτωση, ο Κλιμς τού μίλησε γι’ αυτήν επί ώρα. Του υποσχέθηκε μάλιστα να του δανείσει ένα σχετικό βιβλίο, γαλλικής έκδοσης, που είχε στα χέρα του.

Εκείνη τη μέρα, λοιπόν, πληροφορήθηκε ο Κέπελα την έξαφνη, απρόβλεπτη, μα παροδική εξέγερση του Νικολάι Νικολάγιεβιτς Κρεστίνσκι, από την αρχή της δίκης του. «Αρνούμαι την ενοχή μου. Δεν είμαι τροτσκιστής. Δεν ανήκα ποτέ στην Οργάνωση των δεξιοφρόνων και των τροτσκιστών, της οποίας αγνοούσα την ύπαρξη…» Καθισμένος πάνω στο τσιμεντένιο τοιχάκι του τάφου του Κάφκα, ο Γιόζεφ Κλιμς απάγγελλε, με φωνή μονότονη εκείνη τη φθινοπωριάτικη μέρα του 1953, την απολογία του Κρεστίνσκι. Ξέρεις, ρώτησε, ποια ήταν η κυρίως κατηγορία εναντίον του Νικολάι Νικολάγιεβιτς; Όχι, ο Κάρελ δεν ήξερε. Ο Κλιμς τού διηγήθηκε την ιστορία της κρυφής συνάντησης του Κρεστίνσκι με τον Τρότσκι, στο Μεράνο. Μα εδώ πρόκειται περί μυθιστορήματος κατασκοπείας! σχολίασε ο Κέπελα. Αυτό ακριβώς ήταν! Μυθιστόρημα κατασκοπείας. Το Μεράνο ξέρεις τι είναι; Όχι, τι ήταν; Μία μικρή λουτρόπολη στις πρώην αυστριακές και νυν ιταλικές Άλπεις. Και λοιπόν; Ο Κλιμς έβαλε τα γέλια, πανευτυχής που θα μοιραζόταν τη γνώση του με τον καινούριο του φίλο. Και λοιπόν, ορίστε! είπε θριαμβευτικά. Έβγαλε από την τσέπη του μεγάλου βελούδινου σακακιού του, κάποιου χρώματος πολύ χτυπητού, χωριάτικο μπορούσες να το πεις, ένα λεπτό βιβλίο των εκδόσεων Φίσερ στα γερμανικά: Briefe an Milena. Συγγραφέας, ο Φραντς Κάφκα, καμιά συζήτηση γι’ αυτό. Είχε κυκλοφορήσει τον περασμένο χρόνο, είπε ο Κλιμς. Άνοιξε το βιβλίο, γύρισε τις σελίδες του προλόγου του Γουίλι Χάας, κι έδειξε στον Κάρελ την επικεφαλίδα του πρώτου γράμματος στη Μιλένα: Merano — Untermais, Pension Ottoburg.

Έτσι, καθισμένοι άκρη άκρη στον τάφο του Φραντς Κάφκα, ο ένας πλάι στον άλλο, διαβάζουν μαζί ορισμένα αποσπάσματα από τα Γράμματα στη Μιλένα.

* * *

Χόρχε Σεμπρούν, Το λευκό όρος. Μετάφραση: Βικτώρια Τράπαλη,
Εκδόσεις Εξάντας, 1987.

IMG_1842

Ανθολόγος σήμερα, ο Γιώργος Τσακνιάς

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com για να γίνετε ο ανθολόγος της ημέρας

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2HhYVks
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου