Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Όταν ήμουν έγκυος στον Πέτρο διάβαζα αρκετή ποίηση. Και συνέχισα να του διαβάζω και αργότερα. Και καμιά φορά σκεφτόμουν: τι απαντάς σε ένα παιδί αν σε ρωτήσει τι είναι η ποίηση; Και να που οι εκδόσεις Μικρή Σελήνη μας εκπλήσσουν για ακόμα μια φορά και αποφασίζουν να εκδώσουν ένα βιβλίο για τη μαγεία της ποίησης.

Ο μικρός Άρθουρ ανησυχεί γιατί το ψάρι του, ο Λιόν, κοντεύει να πεθάνει από βαρεμάρα. Η μαμά του τον συμβουλεύει να του πει ένα ποίημα. «Μα…. τι είναι ποίημα;» αναρωτιέται ο Άρθουρ και ξεκινάει να ψάχνει στο σπίτι μήπως το βρει. Ψάχνει παντού, αλλά τίποτα. Και ύστερα ξεκινάει να ρωτάει όποιον φαντάζεται ότι μπορεί να του λύσει την απορία του. Πρώτα τον Λολό που έχει τον ποδηλατάδικο και τα ξέρει όλα. Ύστερα την κ. Ροντύ την φουρνάρισσα που είναι φίλη του. Μετά τον γερό Μαχμούντ, το καναρίνι του τον Αριστοφάνη που σίγουρα έχει πολύ μυαλό και τέλος τη γιαγιά και τον παππού του. Κάθε ένας απάντησε με διαφορετικό τρόπο στην ερώτηση του και ο Άρθουρ μπορεί να μην βρήκε κάποιο ποίημα αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο ήξερε τι είναι ποίημα. Και τότε το ψάρι για πρώτη φορά τού μίλησε…

poihma

Ένα υπέροχο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο του βραβευμένου Γάλλου ποιητή και συγγραφέα Jean-Pierre Simeon με κείμενο λιτό και απλό έτσι ώστε να είναι κατανοητό από τα μικρά παιδιά. H εικονογράφηση είναι του Olivier Tallec. Ονειρική, γεμάτη κίνηση, με έντονα χρώματα που θα ταξιδέψει τη φαντασία των μικρών αναγνωστών. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την πραγματικά εκπληκτική μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη. Ένα βιβλίο που επιχειρεί να συστήσει στα παιδιά την ποίηση και να τα κάνει να ανακαλύψουν τη μαγεία της. Η ποίηση μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική αφορμή να συζητήσουμε για το πόση δύναμη κρύβουν οι λέξεις και πώς μπορούμε μ’ αυτές να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας· ή πώς ο καθένας από μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά αυτό που διαβάζει και πώς μια μόνο αράδα μπορεί να αγγίξει μια χορδή μέσα μας και να συμβεί κάτι μαγικό.

Ο Πέτρος διάβασε το βιβλίο και συζητήσαμε αρκετά. Με ρώτησε ποιο είναι το δικό μου αγαπημένο ποίημα και μου είπε ότι το δικό του αγαπημένο είναι μάλλον ο Θούριος. Και ύστερα αποφάσισε ότι η γιαγιά του Άρθουρ έδωσε την πιο ωραία απάντηση γιατί ένα ποίημα μπορεί να κάνει όντως «τον κόσμο σαν καινούριο».

Ένα αριστουργηματικό βιβλίο που αξίζει να μοιραστείτε με τα παιδιά σας. Τολμήστε να μοιραστείτε και το αγαπημένο σας ποίημα. Φυτέψτε σποράκια και που ξέρετε… Ίσως αργότερα μεγαλώσουν και αποδώσουν καρπούς.

poihma3

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart https://ift.tt/2BHDFkz
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου