Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Don’t Blame Me

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1424
DJ της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Ο Thelonious Monk ηχογράφησε με το κουαρτέτο του το Criss-Cross στα τέλη του 1962 και στις αρχές του επόμενου χρόνου. Το άλμπουμ (το δεύτερο του Monk για την Columbia) περιλαμβάνει λίγες νέες συνθέσεις και νέες προσεγγίσεις σε γνωστά κομμάτια· αποτελείται (και κατηγορήθηκε γι’ αυτό) κυρίως από γνωστά κομμάτια ξαναπαιγμένα. Εκεί ακριβώς όμως βρίσκεται και η αξία του: την εποχή που ηχογραφήθηκε το Criss-Cross, τα μέλη του κουαρτέτου —ο Charlie Rouse στο τενόρο σαξόφωνο, ο John Ore στο μπάσο, ο Frankie Dunlop στα ντραμς και, βέβαια, ο Thelonious Monk στο πιάνο— ήταν μαζί τέσσερα χρόνια. Η ηχογράφηση της Columbia αποτυπώνει το καλλιτεχνικά ώριμο αποτέλεσμα της άψογης συνεργασία αυτών των εξαιρετικών μουσικών.

Ο θρύλος λέει ότι κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε τον Monk λίγο πριν μπει στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις του Criss-Cross αν σκοπεύει να ηχογραφήσει το Don’t Blame Me, ένα jazz standard του Jimmy McHugh, σε στίχους της Dorothy Fields. Υποτίθεται ότι ο Monk απάντησε: «Δεν ξέρω, εξαρτάται από το τι όρεξη θα έχω όταν μπω στο στούντιο» — και ότι, με το που μπήκε στο στούντιο, ηχογράφησε ακριβώς αυτό.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2JNHfKV
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου