Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Brahms

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1246
DJ της ημέρας, ο Γιώργος Θεοχάρης

Την 9η Μαρτίου του 1942, στο Garnant της Ουαλίας, οι Margaret Davies και Will Cale έφεραν στον κόσμο τον John Davies Cale. Η μητέρα δασκάλα στο δημοτικό, ο πατέρας ανθρακωρύχος. Ο πατέρας μιλούσε μόνο Αγγλικά, η μητέρα μόνο Ουαλικά. Όπως ήταν φυσικό, ο μικρός έμαθε να μιλάει τη μητρική του γλώσσα. Μόνο. Αγγλικά άρχισε να διδάσκεται όταν πήγε σχολείο, με κλεισμένα τα έξι. Μέχρι τότε, ο γιος, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούσε να μιλήσει με τον πατέρα. Με άλλα λόγια, στα χρόνια που καθόρισαν την προσωπικότητά του μιλούσε με τη μητέρα. Μόνο. Βέβαια, αν ήταν όντως έτσι τα πράγματα, ούτε και οι σύζυγοι είχαν τη δυνατότητα γλωσσικής επικοινωνίας. Παράξενο, αλλά φαίνεται πως κάπως τα βόλευαν εξωγλωσσικά, αλλιώς δεν εξηγείται. Όμως, ο John τι είδους εξωγλωσσική επικοινωνία να είχε με τον αλλόγλωσσο πατέρα; Τον ανθρακωρύχο εν μέσω πολέμου, σημειωτέον. Αυτό δεν εξηγείται – αλλά κάτι εξηγεί.

Και πού κολλάει ο Μπραμς; Πουθενά. Ούτε κολλάει ούτε κωλώνει. Έτσι είναι ο Μπραμς, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αλλά το ’να φέρνει τ’ άλλο, συνειρμικά. Αν ακούς το «Brahms» του John Cale (από το The Academy in Peril – 1972) και κατά σύμπτωση διαβάζεις το CCCLX από τη Φυσική του Ευγένιου Αρανίτση, όλα έρχονται και δένουν αρμονικά. (Κι αν όχι, τα αναγκάζουμε να δέσουν· τα δένουμε, ούτως ειπείν – και άλλως ειπείν, επίσης.)

CCCLX

— Σας αρέσει ο εαυτός σας, Χέερ Μπραμς;
ΜΠΡΑΜΣ: Τς!

[Ευγένιος Αρανίτσης, Φυσική (Ίκαρος 1995), σ. 70]

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι• αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart http://ift.tt/2Ds69BO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου