Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Το μολυβένιο στρατιωτάκι 

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Για την είσοδο της Μικρής Σελήνης στο χώρο του παιδικού βιβλίου σας είχαμε μιλήσει πρώτη φορά με αφορμή την έκδοση του υπέροχου Ρόζα το τερατάκι. Ακολούθησαν μερικοί ακόμα τίτλοι που μας εντυπωσίασαν και ήρθε πριν τις γιορτές τούτο το βιβλίο να μας καταπλήξει. Είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά βιβλία που έχω δει ποτέ. Πρόκειται για μια διασκευή του κλασικού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με τίτλο Το μολυβένιο στρατιωτάκι, σε απόδοση και εικονογράφηση της Joohee Yoon, που πραγματικά δεν μοιάζει με καμία από όσες έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα.

μολυβενιο1

Η ιστορία του παραμυθιού είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας. Πέντε μολυβένια στρατιωτάκια φτιαγμένα από το μέταλλο ενός κουταλιού. Όμως το μέταλλο δεν έφτασε να γεμίσει το καλούπι για το τελευταίο στρατιωτάκι και έτσι έμεινε κουτσό. Το μικρό στρατιωτάκι βρήκε αμέσως τη θέση του πάνω στο τραπέζι με τα παιχνίδια και από εκεί μπορούσε να δει την χάρτινη μπαλαρίνα και να την θαυμάζει από μακριά. Φυσικά και είχε αντίζηλο ένα τέρας που ήθελε και εκείνο την καρδιά της όμορφης μπαλαρίνας. Όμως το μολυβένιο στρατιωτάκι έμελλε να ζήσει και άλλες περιπέτειες. Θα καταφέρει άραγε να βρεθεί μαζί με την χάρτινη μπαλαρίνα;

Μια ιστορία που δίνει έμφαση στο τυχαίο και στο απρόοπτο, περιγράφοντας τη ζωή ως μια πάλι ανάμεσα στη δύναμη της ψυχής και τη μοίρα. Η βραβευμένη εικονογράφος Joohee Yoon  ζωντανεύει αυτή την κλασική ιστορία αγάπης με έναν τρόπο μοναδικό. Χρησιμοποιώντας το μαύρο, το ασημί και το κόκκινο δίνει σάρκα και οστά στους ήρωες, που νοιώθεις ότι κινούνται και είναι έτοιμοι να σε παρασύρουν να ζήσεις και εσύ την περιπέτεια μαζί τους. Κάθε σελίδα και ένα έργο τέχνης που θα σε κάνει να θελήσεις να ανακαλύψεις κάθε λεπτομέρεια. Και το τέλος έρχεται σαν λύτρωση να αφήσει τον αναγνώστη να ταλαντεύεται ανάμεσα στην λύπη και τη χαρά.

Πρόκειται πραγματικά για μια έκδοση κόσμημα που έχει προσεχθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ο Πέτρος εντυπωσιάστηκε από το ανάγλυφο εξώφυλλο και τα παιχνιδίσματα των χρωμάτων και όταν πριν λίγες μέρες πήγαμε να διαλέξουμε δώρα για ένα παιδικό πάρτι μου ζήτησε να πάρουμε αυτό το βιβλίο. Δεν εντυπωσιάστηκε μόνο ο μικρός αναγνώστης του σπιτιού αλλά όλοι όσοι έχουν δει και ξεφυλλίσει αυτό το βιβλίο. Γιατί φυσικά το κουβαλήσαμε στις διακοπές.

Ένα βιβλίο στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη το οποίο θα μαγέψει κάθε αναγνώστη.

μολυβενιο2

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Αγγελική Μποζίκη, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά, Joohee Yoon

from dimart http://ift.tt/2F23sE4
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου