Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Into the Great Wide Open

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1141
DJ της ημέρας, η Εύη Τσακνιά

Ο Tom Petty αναχώρησε ξαφνικά προχθές Δευτέρα, στις 2 Οκτωβρίου  για το Great Wide Open, το ίδιο ξαφνικά όπως εισέβαλε στον κόσμο της ροκ για να μείνει για πάντα.

Η χρονιά που άλλαξε τη ζωή του ήταν το 1961, τότε που οι Beatles έκαναν τα πρώτα τους gigs στο Λίβερπουλ και ο νεαρός Robert Allen Zimmerman ηχογραφούσε ως Bob Dylan το πρώτο του άλμπουμ. Για λίγες μέρες, εκείνο το καλοκαίρι του ’61 που ο Τομ ήταν 10 χρονών, τον πήρε μαζί του ο θείος του στα γυρίσματα μιας ταινίας όπου δούλευε  εκείνο το διάστημα, μιας γκυκανάλατης ταινίας με τον Έλβις Πρίσλεϊ, στην γειτονική τους Ocala της Φλόριντα.

Αυτό ήταν. Ο πιτσιρικάς γνώρισε τον ίδιο τον Έλβις και μαγεύτηκε από το ροκ εν ρολ. Μόλις γύρισε πίσω στο σπίτι του στην Gainesville, αντάλλαξε με έναν συμμαθητή του τη φοβερή σφεντόνα του με μια συλλογή από 45άρια δισκάκια του Elvis. Αργότερα, σε κάποια συνέντευξή του, είπε πως η 2η καθοριστική στιγμή ήταν όταν είδε για πρώτη φορά τους Beatles να παίζουν στο θρυλικό τηλεοπτικό show του Ed Sullivan, το 1964.
Στα 17 παράτησε το σχολείο για να αφοσιωθεί στη μπάντα που μόλις είχε φτιάξει, όπου έπαιζε μπάσο. Τhe rest is history.

Με τους Heartbreakers στα 70s έκαναν πολλές επιτυχίες, ενώ παράλληλα ο ταλαντούχος τραγουδοποιός, στιχουργός και μουσικός Tom Petty έκανε και σόλο καριέρα καθώς και συνεργάστηκε με αρκετά από τα ιστορικά ονόματα της ροκ, όπως με τους Grateful Dead το 1986 και φυσικά με τον Bob Dylan. Ο Tom και ο Bob μαζί με τον George Harrison, τον Roy Orbison και τον Jeff Lynne έφτιαξαν τους Traveling Wilburys και μας ταξίδεψαν “handling us with care”, όπως ήταν και ο τίτλος του πρώτου κομματιού τους, μέχρι το 1991.

Στέκομαι στο μακρινό 1991 – λα συνέβαιναν τότε που άρχιζαν οι δεκαετίες– και θυμάμαι εκείνο το τραγούδι του Tom Petty με τους Heartbreakers, που τόσο αγαπήθηκε και αγάπησα κι εγώ, το “into the great Wide Open”, τότε που τα καλά βιντεοκλίπ ήταν κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους.

Πρωταγωνιστούσε ο  Τζόνι Ντεπ της δικιάς μας γενιάς, ως o φιλόδοξος beautiful loser Eddie Rebel,

Eddie waited till he finished high school
He went to Hollywood, got a tattoo
He met a girl out there with a tattoo too
The future was wide open

με συμπρωταγωνίστρια την Φέι Ντάναγουεϊ, που έπαιζε την μάνατζερ του Έντι, και την Γκαμπριέλ Ανουάρ που έπαιζε την κοπέλα του, καθώς και πολλούς ηθοποιούς και γνωστούς τραγουδιστές που έκαναν κι αυτοί το πέρασμά τους.

Ευτυχώς, τα γυρίσματα του βιντεοκλίπ έγιναν σε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα του “Arizona Dream”, που γυριζόταν επίσης εκείνο το διάστημα με τους ίδιους πρωταγωνιστές, μια που ο σκηνοθέτης του, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, είχε διακόψει λόγω νευρικού κλονισμού.

Και όλο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια άλλη εξαιρετική ταινία των shiny 90s, με ροκ πάντα μουσική επένδυση.

Με αυτοβιογραφικά στοιχεία ο Tom Petty, με άλλη ανάγνωση εμείς της νεότερης γενιάς, το σημείο σύγκλισης ήταν ότι The future was wide open.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Εύη Τσακνιά, Μουσική, Tom Petty

from dimart http://ift.tt/2y043oj
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου