Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα είναι ο καιρός που βγάζουμε τα γιορτινά μας βιβλία από το ράφι και ταυτόχρονα ψάχνουμε για καινούρια, περνώντας αρκετό χρόνο στα βιβλιοπωλεία. Εκεί ανακαλύψαμε το Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1957. Συγγραφέας του, ο Θιόντορ Σους Γκάισελ, ένας από τους μεγαλύτερους και διασημότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων παγκοσμίως, που οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε με το ψευδώνυμο Dr. Seuss. Ο Dr. Seuss έγραψε πάνω από 40 παιδικά βιβλία για παιδιά και το 1984 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο Πούλιτζερ για τη συμβολή του στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία των παιδιών της Αμερικής και των γονέων του για πάνω από μισό αιώνα.

Στην Κάποιων-πόλη όλοι λατρεύουν τα Χριστούγεννα, εκτός από τον Γκριντς που δεν θέλει να τα βλέπει. Δεν μπορεί τα έλατα, τους στολισμούς, τα δώρα… Δεν του αρέσει τίποτα και είναι αποφασισμένος να βάλει ένα τέλος στα Χριστούγεννα και να βρει επιτέλους λίγη ησυχία. Εκεί λοιπόν που σκέφτεται, του έρχεται μια ιδέα. Μια φανταστικο-απαίσια ιδέα. Ντύνεται Αϊ-Βασίλης, κάνει τάρανδο τον σκύλο του, τον Μαξ, και ανεβαίνει στο έλκηθρό του, αποφασισμένος να εξαφανίσει όλα τα δώρα από όλα τα σπίτια της πόλης. Και εκεί που δεν έχει αφήσει τίποτε και αποφασίζει να εξαφανίσει και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ακούει κάτι που του κόβει τη φόρα. Ήταν η μικρή κόρη τον Κάποιων, που τον κοιτούσε με απορία. Την ξεγελά όμως ο Γκριντς και παίρνει μέχρι και το κούτσουρο από το τζάκι. Αδειάζει όλα τα σπίτια των Κάποιων και παίρνει τον δρόμο της επιστροφής με το έλκηθρό του φορτωμένο, χαρούμενος που είχε πετύχει το σχέδιο του. Ώσπου αρχίζει να ακούει κάτι από την κατεύθυνση της πόλης. Μήπως τελικά το σχέδιο απέτυχε;

grints

Ένα πολύ όμορφο χριστουγεννιάτικο βιβλίο, που πλέον είναι κλασικό. Ο Γκριντς έχει χαρακτηριστεί ως «το καλύτερο χριστουγεννιάτικο παλιοτόμαρο μετά τον Σκρούτζ». Γραμμένο έμμετρα, το κείμενο έχει ρυθμό και χιούμορ. Απόλυτα ταιριαστή η ασπρόμαυρη εικονογράφηση με τις κόκκινες λεπτομέρειες. Η ιστορία μάς δείχνει πιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Οι μικροί αναγνώστες παρακολουθούν τον ήρωα να αλλάζει, να κάνει χώρο στην καρδιά του, να συναισθάνεται τους άλλους και να καταλαβαίνει τελικά γιατί τόση «φασαρία» για τις γιορτές.

Ο Πέτρος έχει αγαπήσει πολύ τον Γκριντς και τον διαβάζει σχεδόν κάθε μέρα. Μιλήσαμε για το πόσα χρόνια πριν έχει γραφτεί αυτό το βιβλίο. Και φυσικά ετοιμαζόμαστε να πάμε να δούμε την ταινία, που κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στο σινεμά με τον Benedict Cumberbatch να δανείζει τη φωνή του στον Γκριντς. Το βιβλίο γυρίστηκε για πρώτη φορά σε ταινία μικρού μήκους το 1966 από το CBS.

Ένα βιβλίο που 60 χρόνια μετά την έκδοσή του παραμένει κλασικό και πολύ αγαπημένο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2L1syGw
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου