Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Δεν

ΔΕΝ

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Το 2012, ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Βαγγέλης Ηλιόπουλος μαζί με την εικονογράφο Έφη Λαδά κυκλοφόρησαν το πρώτο μέρος μια τριλογίας που έθιγε κοινωνικά θέματα με τρόπο που μόνο τα παραμύθια μπορούν να το κάνουν. Εκείνο το πρώτο βιβλίο είχε τίτλο Το «Γιατί» των παιδιών φέρνει την ελπίδα. Πριν λίγο καιρό πήραμε στα χέρια μας το δεύτερο βιβλίο με τίτλο Δεν.

Το βιβλίο αυτό μας μιλάει για τα Δεν που μας παγώνουν την ψυχή.

Όλα τα παιδιά είναι ευτυχισμένα!
Όλα τα παιδιά έχουν ένα σπίτι.
Όλα τα παιδιά έχουν φαγητό.
Όλα τα παιδιά έχουν.
Όλα;
Εγώ δεν….

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος μας μιλάει για όλα αυτά που κάποιοι είμαστε τυχεροί να έχουμε. Και που κάποιοι τα στερούνται γιατί δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Γιατί δεν είναι το ίδιο τυχεροί. Το μικρό αγόρι της ιστορίας ανήκει σε αυτούς που δεν είναι τόσο τυχεροί. Μέχρι που ένας χαρταετός τον προτρέπει να αγωνιστεί για να αλλάξει ό,τι τον πονά. Και έτσι φτιάχνει μια ουρά από λέξεις όπως δύναμη, κατανόηση, ελπίδα και φιλία. Και μαζί με τον χαρταετό της φιλίας ξεκινάει να πετάει ψηλά εκεί που δεν υπάρχουν ΔΕΝ και μας στέλνει το πιο φωτεινό του χαμόγελο, ελπίζοντας να ζεστάνει τις ψυχές μας.

Ο συγγραφέας με μεστή και πολύ κατανοητή γλώσσα μας μιλάει για όλα εκείνα τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τα υλικά και πνευματικά αγαθά που έχουν ανάγκη. Για εκείνα τα παιδιά που δεν μεγαλώνουν σε μια οικογένεια γεμάτη αγάπη, σεβασμό και υποστήριξη. Και μας προτρέπει να αγωνιστούμε για έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν ΔΕΝ και όπου όλα τα παιδιά έχουν όσα χρειάζονται. Και το κάνει με ένα τρόπο καθόλου διδακτικό, που μιλάει κατευθείαν στις καρδιές μας. Γιατί με όπλα τη φιλία και την αγάπη μπορούμε όλοι, δεμένοι στην ουρά ενός χαρταετού, να πετάξουμε στη χώρα που δεν υπάρχουν ΔΕΝ. Οι εικόνες της Έφης Λαδά συμπληρώνουν και απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα, κάνοντας το μαγικό.

Ένα βιβλίο που σίγουρα πρέπει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη σας. Τα παιδιά θα το διαβάσουν και θα κάνουν πολλές ερωτήσεις αλλά αυτές θα γίνουν αφορμή να καταλάβουν ότι ο κόσμος καμιά φορά είναι πιο σκληρός από το προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού και ότι πρέπει να εκτιμάμε όσα έχουμε και να προσπαθούμε να είμαστε εκεί για όσους έχουν ανάγκη. Να αποκτήσουμε όραμα και να έχουμε στόχους. Για έναν κόσμο χωρίς ΔΕΝ.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Έφη Λαδά, Αγγελική Μποζίκη, Βασίλης Ηλιόπουλος, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2rdnxiI
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου