Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ο Αρειος Πάγος είμαι εγώ

thanouvasiliki

—της Ξένιας Κουναλάκη για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Ένας Τούρκος πολίτης έκανε μήνυση στη γυναίκα του για προσβολή του θεσμού του προέδρου της χώρας, επειδή κάθε φορά που εμφανιζόταν στην τηλεόραση ο Ταγίπ Ερντογάν εκείνη δεν μπορούσε να κρατηθεί κι άρχιζε να βρίζει και να χειρονομεί εναντίον του. Μάλιστα προέβη στην συγκεκριμένη ενέργεια όταν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του, η γυναίκα του συνέχισε να κατεβάζει καντήλια σε κάθε τηλεοπτική εμφάνιση του Τούρκου προέδρου. Η αστεία είδηση μου ήρθε στο μυαλό μετά τη, διόλου χαριτωμένη, μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση που κατέθεσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Στ. Τσακυράκη με αφορμή επικριτικό σχόλιό του στην προσωπική του ιστοσελίδα. Το έναυσμα για το σχόλιο του έγκυρου νομικού ήταν η επιστολή που απέστειλε, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σταύρος Τσακυράκης χαρακτήρισε την κ. Θάνου «αφελή» και «πολιτικάντη», επίθετα, τα οποία —όπως υποστηρίζει η δεύτερη— ενέχουν «περιφρόνηση και μείωση της τιμής και της υπόληψής μου αλλά και μείωση του κύρους του αξιώματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου που η πολιτεία μου ενεπιστεύθη και δικαιούμαι να απολαμβάνω».

Αν διαβάσει κανείς το κείμενο του καθηγητή, θα διαπιστώσει ότι την καλεί σε παραίτηση για παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς όμως σε κανένα σημείο να την προσβάλει ή να την καθυβρίζει. Η άσκηση μήνυσης λοιπόν μοιάζει να έχει προληπτικό χαρακτήρα και να αποτελεί μια προσπάθεια λογοκρισίας, προκειμένου να μην διατυπωθεί ποτέ ξανά οιαδήποτε κριτική στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Γιατί ποιος αρθρογράφος ή νομικός έχει την παραμικρή όρεξη να τραβιέται στα δικαστήρια για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας; Ουδείς. Από την άλλη, επειδή αυτά τα φαινόμενα πληθαίνουν κι οι απόπειρες περιστολής της ελευθερίας έκφρασης πυκνώνουν, θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένα κίνημα που θα δοκιμάσει τα όρια ανεκτικότητας της διαφορετικής άποψης από τη σημερινή κυβέρνηση και τους θεσμούς που ελέγχει.

Θα μπορούσε π.χ να συγκροτηθεί μια ομάδα ακτιβιστών, δικαστών, δημοσιογράφων και να αρθρογραφεί εναντίον της κ. Θάνου για να δούμε τι θα γίνει, τι συνιστά κατά τη γνώμη της ποινικά κολάσιμη ύβρι και προσβολή και τι πολιτική κριτική. Η αρχή έγινε ήδη πέρσι τέτοια εποχή όταν δύο πρόεδροι Πρωτοδικών αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα της επιστολής της προς τους συναδέλφους της: ο Χριστόφορος και ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης. Μεταξύ άλλων, την κατηγόρησαν ότι με τις δηλώσεις της στον Τύπο ασχολείτο με τα μισθολογικά του κλάδου και πως αρνήθηκε να πάρει θέση για διεξαγωγή συνεδρίου με θέμα την αντισυνταγματικότητα εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου, για να μην διαταράξει τις σχέσεις της με την τότε κυβέρνηση. Δεν είναι πολύ βαρύτεροι αυτοί οι χαρακτηρισμοί των δύο δικαστών; Γιατί κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι;

160224b

Tώρα συνταγματολόγοι, δημοσιογράφοι, ο ΔΣΑ αμφισβητούν την ενέργειά της. Χιουμοριστική στήλη έγραψε ότι η κ. Θάνου υπέβαλε μήνυση κατά του κομμωτή της και ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος την απεικόνισε ως τσεχοφική «Κυρία με το σκυλάκι», όπου το σκυλάκι που σέρνει πίσω της από το λουρί είναι η ίδια η δικαιοσύνη. Επιβεβαιώνοντας τη γελοιογραφία, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου επανήλθε πριν λίγο, αρθρογραφώντας στο επίσημο σάιτ του δικαστηρίου και υιοθετώντας την άποψη «ο Αρειος Πάγος είμαι εγώ». Όχι μόνο αρνήθηκε να αποσύρει τη μήνυση, πόσο μάλλον να παραιτηθεί, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι οι συνταγματολόγοι που στήριξαν τον κ. Τσακυράκη είναι πολύ λίγοι αριθμητικά. Κι όμως οι αντιδράσεις είναι πλέον πάρα πολλές. Κι ακόμη και στην Τουρκία πλέον, αποφυλακίζονται δημοσιογράφοι, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, η ελευθερία έκφρασης κι η ελευθεροτυπία.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

 




from dimart http://ift.tt/1R7rdbs
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου