Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Στις ματωμένες όχθες του Νεμίγκα

Στις 3 Μαρτίου του 1067, οι Γιαροσλάβιτσι, δηλαδή οι τρεις γιοι του Γιαροσλάβ του Σοφού, ηγεμόνα του Κιέβου, ο Ιζιασλάβ, ο Βσεβολόντ και ο Γιαροσλάβ, έλυσαν τους λογαριασμούς τους με τον Βσεσλάβ, πρίγκιπα του Πολότσκ, σε μια φονική μάχη μέσα στα χιόνια, στις όχθες του ποταμού Νεμίγκα. Και το χρονικό της Εκστρατείας του Ιγκόρ μιλάει για «τις ματωμένες όχθες του Νεμίγκα, σπαρμένες με κόκαλα».

Battle_on_Nemiga_02

Πριν από τη μάχη του ποταμού Νεμίγκα, οι Γιαροσλάβιτσι ισοπέδωσαν το Μινσκ, που βρισκόταν τότε υπό τον έλεγχο του Πολότσκ. Από ειρωνεία της ιστορίας, η είδηση για την καταστροφή της πόλης είναι και η πρώτη αναφορά σε αυτήν· έτσι, το 1067 θεωρείται έτος ιδρύσεως του Μινσκ, που σήμερα είναι πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Το 2015, ο Κισλόφ, street artist από τη Σεβαστούπολη (Ουκρανία), προσκλήθηκε στο Μινσκ για να φτιάξει μια τοιχογραφία, στο πλαίσιο του Urban Myth Street Art Festival. Το έργο του, με χαρακτηριστικά στοιχεία του «λαϊκού σουρεαλισμού» πολλών ανατολικοευρωπαίων και βαλκάνιων καλλιτεχνών, αποτελεί αναφορά στην πρώιμη ιστορία της πόλης και στη μάχη στις ματωμένες όχθες του Νεμίγκα.

Результат2 IMG_0812 copy FullSizeRender_3 FullSizeRender_2 FullSizeRender

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Street art

Το dim/art στο facebook




from dimart http://ift.tt/1NIG2C9
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου