Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Αυτό δεν είναι το καπέλο μου

αυτό-δεν-είναι-το-καπέλο-μου

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Το βιβλίο αυτό το αγόρασα όταν ο Πέτρος ήταν μόλις δύο και κάτι χρονών, πολύ μικρός ακόμα για να καταλάβει την ιστορία με το μικρό ψαράκι που έκλεψε ένα καπέλο. Όμως, όταν το είδα στα ράφια του βιβλιοπωλείου, δεν μπόρεσα να αντισταθώ και το αγόρασα για τότε που θα έφτανε η «σωστή» ηλικία. Αργότερα έψαξα και την ιστορία πίσω από τον εκδοτικό οίκο Κόκκινο που έχει την έδρα του στην Καλαμάτα. Και ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Γιώργος Κουραβέλος πήγε στο Παρίσι για σπουδές, έζησε πέντε χρόνια στο Παρίσι και γύρισε φέρνοντας μαζί του μια σύζυγο εκδότρια και δύο κόρες. Μαζί με την Νοεμί, ξεκίνησαν το Κόκκινο το 2009, εκδίδοντας θησαυρούς κλασικής και σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας.

Ένα ψάρι έκλεψε ένα καπέλο.
Και μάλλον δεν το είδε κανείς. Μάλλον.

Αυτό το καπέλο δεν είναι δικό μου. Μόλις το ‘κλεψα. Το ‘κλεψα από ένα μεγάλο ψάρι. Κοιμόταν όταν του το πήρα. Και μάλλον θα κοιμάται για πολύ ακόμα. Αλλά, ακόμα και όταν ξυπνήσει, μάλλον δεν θα το πάρει είδηση. Και να, όμως, που κάτι πήγε στραβά.

AYTO-DEN-EINAI-TO-KAPELO-MOY-inside-1-464

Το βιβλίο του Καναδού Τζόν Κλάσεν είναι εντυπωσιακό από όλες τις απόψεις. Απλό στην εικονογράφησή του και χωρίς περιττά λόγια — και όμως, τόσο περιεκτικό. Εισάγει τα μικρά παιδιά στις έννοιες της υπευθυνότητας, της τιμιότητας και της ειλικρίνειας.  Ο συγγραφέας δεν καθοδηγεί το παιδί-αναγνώστη, αλλά το οδηγεί στο να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα χωρίς να ηθικολογεί. Χρησιμοποιεί ένα μικρό ψαράκι για αφηγητή και το μαύρο χρώμα ως εργαλείο για να υποδείξει το διαφορετικό. Το ψαράκι είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες για την πράξη του και μάλλον πιστεύει ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό. Όμως στο τέλος τα πράγματα καταλήγουν διαφορετικά και το παιδί κάνει τους δικούς του συνειρμούς για το τέλος της μικρής ιστορίας. Το βιβλίο επίσης διακρίνεται για την εικονογράφησή του, με τον μαύρο βυθό να κυριαρχεί ξεφεύγοντας από ό,τι έχουμε συνηθίσει ως παιδική εικονογράφηση, καθώς και για το χιούμορ του συγγραφέα.

Πριν από δύο χρόνια γυρίσαμε σπίτι με το βιβλίο και ο δίχρονος Πέτρο ξεφύλλισε το βιβλίο. Θυμάμαι πόση εντύπωση του έκαναν τα ψάρια και το μαύρο χρώμα του βυθού. Τώρα που έχει πλέον περάσει τα τέσσερα, όποτε το διαβάζουμε, μου εξηγεί γιατί δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε το μικρό ψαράκι και κάνει παρατηρήσεις για την εικονογράφηση εντυπωσιασμένος από την απεικόνιση του βυθού.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4+ και η μετάφραση είναι του Γιώργου Κουραβέλου. Ο συγγραφέας Τζον Κλάσεν έχει τιμηθεί με το βραβείο του καλύτερου εικονογράφου για το 2011 από τους New York Times. Πραγματικά, πρόκειται για βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη, παιδική και όχι μόνο.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook




from dimart http://ift.tt/1MZStGR
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου