Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ανέβα επίπεδο

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Τα σημερινά παιδιά είναι αναμφισβήτητα παιδιά της τεχνολογίας. Έχουν εξοικειωθεί και χειρίζονται με ευχέρεια τάμπλετ, κινητά και υπολογιστές. Όλο αυτό προσωπικά μου δημιουργεί γενικά ένα άγχος γιατί δεν θέλω να χάσουμε το μέτρο. Οπότε προσπαθούμε να βάζουμε όρια. Και στο χρόνο που περνάνε με τις ηλεκτρονικές συσκευές και στο περιεχόμενο. Πρόσφατα ήρθε ως ευχάριστη έκπληξη ένα βιβλίο διαφορετικό, που καταπιάνεται με το θέμα της τεχνολογίας. Δημιουργοί του, οι αγαπημένοι μας Αντώνης Παπαθεοδούλου και Ίρις Σαμαρτζή, που για ακόμα μια φορά έφτιαξαν κάτι μοναδικό.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο Σερ-Νικ-Ανίκητος-Υπερ-Σούπερ-Ιππότης, ο ήρως του βιντεοπαιχνιδιού Σούπερ-Ιπποτομαχίες που παίζει ο μικρός Νίκος. Ο ήρωας μας έχει καταφέρει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια και μετά από πολλές δοκιμασίες έχει φτάσει στο επίπεδο 99. Μια ανάσα από το 100. Για να τα καταφέρει πρέπει να πολεμήσει με έναν νέο Ιπποτομαχητή. Όμως, ανακαλύπτει ότι ο αντίπαλος του βρίσκεται μόλις στο επίπεδο 1. Και αντί να χαρεί που θα έχει εύκολο έργο το βρίσκει τελείως άδικο να αναμετρηθεί με κάποιον πιο αδύναμο. Και αποφασίζει να τον βοηθήσει να αποκτήσει και εκείνος τα όπλα που χρειάζονται. Και κάποια στιγμή βρίσκονται και οι δύο στο επίπεδο 99. Και πλέον μπορούν να πολεμήσουν ως ίσοι. Όμως, έχουν γίνει φίλοι. Και αυτό έχει αλλάξει τα πάντα. Άραγε τι θα αποφασίσουν να κάνουν τελικά;

Ένα υπέροχο και πολύ πρωτότυπο βιβλίο. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου τοποθετεί την ιστορία του σε ένα περιβάλλον που είναι οικείο και ενδιαφέρει τα παιδιά και, χωρίς να κουνάει το δάχτυλο, μας μιλάει για τη φιλία, για τις αξίες που είναι σημαντικές, αλλά και για το ποιος είναι πραγματικά δυνατός. Το κείμενο συμπληρώνει μοναδικά η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή που, χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα και pixels, δημιουργεί μοναδικές ψηφιδωτές φιγούρες, παίζει με την εναλλαγή των επιπέδων και δημιουργεί ένα περιβάλλον που θυμίζει video game.

Ο Πέτρος αλλά και ο μπαμπάς του ενθουσιάστηκαν με το βιβλίο. Ο μπαμπάς το βρήκε ευφυές. Ο Πέτρος λάτρεψε την εικονογράφηση και δήλωσε ότι πολύ θα ήθελε ένα τέτοιο παιχνίδι στο τάμπλετ. Ταυτόχρονα βρήκαμε ευκαιρία να μιλήσουμε για τον ευγενή ανταγωνισμό και την αξία της φιλίας. Και πώς μαζί τελικά μπορούμε να φτάσουμε μακρύτερα.

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που θα αποτελέσει αφορμή για συζητήσεις μιας και καταπιάνεται με ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς. Απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart http://bit.ly/2uNlRRa
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου