Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις ένα πιάνο στην παραλία, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Πρόσφατα οι Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησαν τρία βιβλία της πρωτοεμφανιζόμενης Ελίζ Πάρσλι, που ήδη έχουν γίνει Best Seller σύμφωνα με τις λίστες των New York Times και υπόσχονται στιγμές γέλιου στους μικρούς αναγνώστες. Ο Πέτρος διάλεξε το Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις ένα πιάνο στην παραλία, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!, προφανώς γιατί στον τίτλο είδε την λέξη παραλία.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Μερσίνα, ένα ιδιαίτερο κορίτσι με μεγάλες ιδέες, σχέδια, όνειρα και αποφασιστικότητα. Όταν λοιπόν η μαμά της λέει ότι είναι ώρα να πάνε για παιχνίδι στην παραλία, προφανώς εννοεί με ένα καραβάκι, ένα φρίσμπι ή ένα φτυαράκι. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν εννοεί το πιάνο. Όμως η Μερσίνα είναι αποφασισμένη. Άλλωστε τι κακό μπορεί να συμβεί; Να χάσει το πιάνο; Αποκλείεται. Να όμως που τίποτα δεν αποκλείεται και τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε η μικρή Μερσίνα.

Μια ξεκαρδιστική ιστορία για το τι να παίρνεις και τι να μην παίρνεις μαζί σου στην παραλία. Σίγουρα όσοι έχουμε παιδιά θα ταυτιστούμε με την μαμά της Μερσίνας καθώς δεν έχουμε ζήσει λίγες σκηνές που το μικρό μας βλαστάρι επιμένει να πάρει μαζί του κάτι που δεν πρέπει και που κανένα επιχείρημα μας δεν μπορεί να το πείσει ότι αυτό δεν θα ήταν και πολύ σοφό. Και σίγουρα οι μικροί αναγνώστες θα ταυτιστούν με την μικρή πρωταγωνίστρια. Και ίσως τελικά πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να πάθουν για να μάθουν και να καταλάβουν το λάθος τους και να αποδεχτούν ότι καμιά φορά η μαμά έχει δίκιο και εκείνα απλά επιμένουν από πείσμα.

Η Ελίζ Πάρσλι έγραψε και εικονογράφησε πολύ όμορφα και ευφάνταστα μια ιστορία που σίγουρα θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι και που περνάει μηνύματα σχετικά με τα όρια και την υπευθυνότητα, χωρίς ίχνος διδακτισμού. Διαβάζοντάς την, παιδιά και γονείς ίσως επανεκτιμήσουν την στάση τους. Ο Πέτρος πάντως δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η Μερσίνα ήθελε να κουβαλήσει ένα τεράστιο πιάνο στην παραλία. Είχε ξεχάσει βλέπετε ότι όταν ήταν τριών επέμενε να κοιμάται ακόμα και με καύσωνα τυλιγμένος με την αγαπημένη του κουβέρτα.

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν και τα άλλα δυο βιβλία της Ελίζ Πάρσλι με τίτλους Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις έναν αλιγάτορα στο σχολείο, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ! και Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις ένα τσίρκο στη βιβλιοθήκη, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!, που επίσης υπόσχονται στιγμές γέλιου. Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά από τριών ετών. Καλές αναγνώσεις.

parsli

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart https://ift.tt/2KeLp30
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου