Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Τόγκο, το σκυλί των πάγων

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Αυτό το βιβλίο το έχουμε εδώ και λίγο καιρό αλλά δεν είχαμε προλάβει να το διαβάσουμε. Μέχρι που πριν λίγες μέρες ο Πέτρος το ξέθαψε από τη στοίβα με τα «προσεχώς» και μετά μιλούσε γεμάτος ενθουσιασμός για τον Τόγκο και το πόσο ηρωικό ήταν αυτό που έκανε. Ο Τόγκο, το σκυλί των πάγων του Βασίλη Παπαθεοδώρου είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι», που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, όπως είναι τώρα ο Πέτρος. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ στο τέλος κάθε βιβλίου περιλαμβάνεται παράδειγμα με τα πραγματικά γεγονότα.

Μεταφερόμαστε λοιπόν στην Αλάσκα, πριν από χρόνια: μια τρομερή επιδημία έχει πλήξει τον πληθυσμό ενός χωριού, του Νομ. Τα φάρμακα τελειώνουν και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες κάνουν τον ανεφοδιασμό δύσκολο. Ο μόνος τρόπος να μεταφερθούν τα φάρμακα είναι τα έλκηθρα που τα σέρνουν σκυλιά. Το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, καθώς πρέπει να διανυθούν χίλια χιλιόμετρα σε έξι μόνο μέρες. Ο Έρικ Φαλάρντα, που έχει το έλκηθρο με τους περισσότερους σκύλους στην περιοχή, αναλαμβάνει να καλύψει μια πολύ μεγάλη απόσταση της διαδρομής. Ανάμεσα στα σκυλιά που σέρνουν το έλκηθρό του είναι ο Τόγκο, ο αγαπημένος του σκύλος, που είναι πολύ δυνατός και δεν φοβάται τίποτα. Η διαδρομή τους είναι δύσκολη με πολλές αντιξοότητες. Θα καταφέρουν άραγε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους και να σώσουν τους κατοίκους του Νόμ;

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου μάς μεταφέρει την ιστορία του Τόγκο με απλότητα αλλά και με ζωντάνια. Μας περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες και τις αντιξοότητες και κάνει τον αναγνώστη να νοιώσει την αγωνία των ηρώων της ιστορίας του. Και βλέπουμε πως η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση αλλά και η πίστη που έδειξε ο Τόγκο θα τον βοηθήσουν να φέρει εις πέρας αυτό που φαντάζει αδύνατο. Πολύ όμορφη και η εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, που συμπληρώνει ιδανικά το κείμενο και δίνει τροφή στην φαντασία των μικρών αναγνωστών.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και η πραγματική ιστορία, την οποία διαβάσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και φυσικά την συζητήσαμε και την αναλύσαμε. Ο Τόγκο της πραγματικής ιστορίας δεν φαινόταν να έχει τα απαραίτητα προσόντα για να γίνει σκυλί έλκηθρου, αλλά με την επιμονή και την αφοσίωση που έδειξε στο αφεντικό του, καθώς και με την εκπαίδευση, κατάφερε να γίνει το πιο πολύτιμο σκυλί του.

Μια ιστορία επιμονής, δύναμης και γενναιότητας που αποτελεί τοπικό θρύλο για την Αλάσκα και συζητιέται ακόμα και σήμερα. Ένα ιδανικό βιβλίο για να το διαβάσει το παιδί και μόνο του. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart https://ift.tt/2xBt3UM
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου