Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Lighthouse

284f562e

—του Γιώργου Τσακνιά—

w240Ο Paul Clipson είναι ένας σκηνοθέτης από το Σαν Φρανσίσκο. Τραβάει φιλμάκια super 8 ή 16 mm και συνεργάζεται με sound artists και μουσικούς, καθώς και με εικαστικούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία installations.

Ο ίδιος λέει: «Όταν γυρίζω ταινίες, προσπαθώ να φέρω στην επιφάνεια αυτά που απασχολούν το υποσυνείδητο· αρχίζουν να αναδύονται κατά τη διάρκεια του γυρίσματος με τρόπο αυτοσχεδιαστικό, ως εσωτερικός μονόλογος».

Τα έργα και η μέθοδος του Clipson παραπέμπουν στις κινηματογραφικές αναζητήσεις της σχολής του bauhaus (Moholy-Nagy) και μερικών υπερρεαλιστών (Man Ray), καθώς επίσης και στον δρόμο που επέλεξαν ορισμένοι από τους εκπροσώπους της γενιάς των beat στη φωτογραφία και στον κινηματογράφο, οι οποίοι, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, προτίμησαν την αφαίρεση και την εσωτερική διερεύνηση των συνειρμών από την εξπρεσιονιστική κοινωνική διαμαρτυρία.

Το Lighthouse του Paul Clipson παραπέμπει ευθέως στο έργο του συντοπίτη του (διόλου τυχαία είναι και οι δύο από το Σαν Φρανσίσκο, την πρωτεύουσα της ψυχεδέλειας και της πνευματικής στροφής της Δύσης προς την Ανατολή) Larry Jordan, Visions of a City (1968). Περισσότερα όμως για τον Jordan και το έργο του, σε επόμενη ανάρτηση της στήλης. Το Lighthouse είναι γυρισμένο σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Χονγκ Κονγκ, σε φιλμ 16 mm, ασπρόμαυρο και έγχρωμο. Η μουσική είναι του Christian Fennesz.

* * *

Εδώ άλλα video και animation

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

 




from dimart http://ift.tt/28MhFtr
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου