Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

The old man down the road

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1302
DJ της ημέρας, ο Γιώργος Ζαχαριάδης

Τι είναι κλοπή στην τέχνη και τι όχι; Ποιος μπορεί να έχει τα πνευματικά δικαιώματα μιας μελωδίας, ή μέρους μιας μελωδίας, και πόσο μέρος μιας μελωδίας είναι το όριο ανάμεσα στην κλοπή και στη σύμπτωση; Και επίσης, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αποδείξει κανείς ότι η κλοπή έγινε συνειδητά; Πόσο εύκολο είναι να αντιγράψεις ασυνείδητα μια μελωδία ή μια ιδέα που σου έχει κολλήσει;

Προφανώς δεν υπάρχει κατηγορηματική απάντηση. Σίγουρα είναι πάρα πολλές οι ιστορίες με κλεμμένα τραγούδια, τουλάχιστον τόσες όσες οι αντίστοιχες ιστορίες λογοκλοπής. Πολλές από αυτές έχουν φτάσει στα δικαστήρια και έχουν καταλήξει σε αθώωση ή καταδίκη, ακόμα περισσότερες έχουν διευθετηθεί με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, αποζημιώσεις κ.ο.κ.

Ιδού μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, που θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Όταν ο John Fogerty κατηγορήθηκε ότι έκλεψε τον εαυτό του». Μάλιστα.

Οι Creedence Clearwater Revival διαλύθηκαν το 1972. O John Fogerty, προκειμένου να σπάσει το συμβόλαιό του με τη Fantasy, αποποιήθηκε των πνευματικών δικαιωμάτων του. Δώδεκα χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1984, κυκλοφόρησε σε single το «The old man down the road», το οποίο συμπεριελήφθη στο Centerfield, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1985. Έλα όμως που ο Saul Zaentz, ιδιοκτήτης της Fantasy, έκανε μήνυση στον Fogerty ισχυριζόμενος ότι το «The old man down the road» έχει το ίδιο ρεφρέν με το «Run through the jungle» των Credence, το οποίο είχε γράψει ο ίδιος! Μπέρδεμα, ε;

Ο Fogerty εμφανίστηκε στο δικαστήριο με την κιθάρα του και έπαιξε αμφότερα τα κομμάτια στον δικαστή, τον οποίον εν τέλει έπεισε ότι τα κοινά στοιχεία οφείλονται στο χαρακτηριστικό του παίξιμο και δεν συνιστούν κλοπή (ούτε καν του εαυτού του). Όχι απλώς αθωώθηκε, αλλά μήνυσε με τη σειρά του τον Zaentz ότι η δική του μήνυση είχε γίνει «κακή τη πίστει» και τον ανάγκασε να του πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.

Ευτυχώς με όλα αυτά του Fogerty δεν του μπήκε η ιδέα να μηνύει τον εαυτό του για να βγάζει φράγκα· μπορεί βέβαια και να το σκέφτηκε, αλλά να φοβήθηκε ότι μπορεί να χάσει.

Το «The old man down the road» έφτασε μέχρι τη δέκατη θέση των αμερικάνικων charts.



from dimart http://ift.tt/2phNW0t
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου