Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Η γραμμή

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Ο Βασίλης Κουτσιαρής και ο Γιάννης Διακομανώλης μάς έχουν χαρίσει μερικά πολύ αγαπημένα μας βιβλία. Για άλλη μια φορά ένωσαν τις δυνάμεις τους και το καινούριο τους παιδί με τίτλο Η Γραμμή κυκλοφορεί ήδη από τις Εκδόσεις Μίνωας. Μια ιστορία για δύο συμμαθητές που ήρθε την κατάλληλη στιγμή, μιας και φέτος ο Πέτρος είναι πρωτάκι.

«Κάθομαι στο πρώτο θρανίο. Μπροστά ακριβώς από την έδρα της κυρίας. Για κακή μου τύχη κάθομαι με τον Θοδωρή, που ήρθε φέτος στο σχολείο μας κι είναι ενοχλητικός κι ακατάστατος. Μα καλά, από όλα τα παιδιά της τάξης μου, με αυτόν μου έτυχε να καθίσω; Φυσικά, από την αρχή έβαλα τους κανόνες μου. Με το μολύβι μου τράβηξα στο θρανίο μια γραμμή. Μια χοντρή μαύρη γραμμή. Έτσι, κανείς δε θα μπορούσε να μπει στον χώρο του άλλου…»

Έτσι ξεκινάει η ιστορία μας. Ο Αλέξανδρος δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος που καθόταν με τον Θοδωρή. Δεν ήθελε καμία αλληλεπίδραση με το συμμαθητή του, δεν μοιραζόταν τους μαρκαδόρους του και όσο και αν προσπαθούσε ο Θοδωρής να τον προσεγγίσει εκείνος αντιστεκόταν. Μια μέρα ο Θοδωρής δεν ήρθε σχολείο και ο Αλέξανδρος χάρηκε που θα είχε το θρανίο μόνος του. Η χαρά του όμως κράτησε μόνο μέχρι το διάλειμμα μιας και οι συμμαθητές του δεν τον διάλεξαν για να παίξει ποδόσφαιρο γιατί όπως έμαθε ο Θοδωρής μεσολαβούσε για να τον διαλέξουν. Οι μέρες περνούσαν και ο Θοδωρής δεν ερχόταν. Μέχρι που μια μέρα ο Αλέξανδρος αποφάσισε να τον επισκεφτεί στο βουνό όπου έμεινε. Εκεί έμαθε πράγματα που δεν ήξερε και αποφάσισαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Και την επόμενη μέρα το πρώτο πράγμα που έκανε ο Αλέξανδρος ήταν να σβήσει εκείνη την μαύρη γραμμή.

Μια ιστορία για την φιλία, γραμμένη με τρυφερότητα και δοσμένη μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη οπτική. Νομίζω ότι σε όλους μας θα θυμίσει κάτι η ιστορία των δυο μικρών φίλων. Οι μικροί αναγνώστες θα ταυτιστούν με τους δυο ήρωες και θα αναγνωρίσουν ίσως χαρακτηριστικά δικά τους ή ενός συμμαθητή τους. Επιπλέον θα καταλάβουν ότι πρέπει να δίνουμε χώρο στους άλλους να μας πλησιάσουν και ότι η αποδοχή ότι κάναμε λάθος μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι. Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου ιδιαίτερη και εντυπωσιακή. Συμβολικά στην αρχή ο Αλέξανδρος είναι ασπρόμαυρος και μετά όταν ανοίγει την καρδιά του και πλησιάζει το Θοδωρή γεμίζει χρώμα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από πέντε χρονών και στο οπισθόφυλλο βλέπουμε ότι χρειάζεται μόνο δέκα λεπτά για να το διαβάσουμε στο παιδί μας. Σε εμάς λίγο παραπάνω γιατί ο Πέτρος προσπαθεί να διαβάσει και μόνος του. Αλλά έχει μπει στην στοίβα των βιβλίων που διαβάζουμε συχνά και το προτείνουμε και στους φίλους μας.

teliko 2

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart http://ift.tt/2Ex46vW
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου