Φεστιβάλ street art στην πρωτεύουσα του Μαρόκου
—του Γιώργου Τσακνιά—
Την περασμένη εβδομάδα, η στήλη street art αναφέρθηκε στην έκθεση με τίτλο Hip Hop: du Bronx aux rues Arabes, που οργανώνεται στο Παρίσι με θέμα την επίδραση του αμερικάνικου χιπ χοπ στο γαλλικό γκράφιτι και, μέσω αυτού, στη street art του Μαγκρέμπ. Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε μια παλιότερη ανάρτηση του dim/art που αναφέρεται στα γκράφιτι της «αραβικής άνοιξης», στο Μαγκρέμπ και στη Μέση Ανατολή.
Στο Μαρόκο, ξεκίνησε στις 15/5 και τελειώνει αύριο 24/5 το φεστιβάλ Jidar — toiles de rue. Ντόπιοι και ξένοι καλλιτέχνες μεταμορφώνουν τους δρόμους της Ραμπάτ με γκράφιτι και τοιχογραφίες, στο Μουσείο Μοχάμεντ ΣΤ΄ (πρόκειται για τον νυν βασιλιά του Μαρόκου) γίνεται μια έκθεση street art με τίτλο Expo Main Street (επιμέλεια: Nicolas Couturieux, θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο, φωτό στο τέλος αυτής της ανάρτησης) ενώ παράλληλα διοργανώνονται ομιλίες, συζητήσεις, workshops κ.ο.κ.
Ο Jaz (κατά κόσμον Franco Fasoli) από την Αργεντινή, εγκατεστημένος στη Βαρκελώνη, έφτιαξε μια τοιχογραφία με σκηνή κυνηγιού, αναμειγνύοντας παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία (επειδή το dim/art αγαπά —από διαστροφή— τους αδόκιμους νεολογισμούς, προτείνουμε για το στιλ της τοιχογραφίας αυτής του Jaz τον όρο «μεσαιωνικό χιπ χοπ»).
Ο Rebel Spirit (Μοχάμεντ Ελ Μπελάουϊ) από την Καζαμπλάνκα, έστησε στην πλατεία της Βασιλικής Βιβλιοθήκης της Ραμπάτ μια εγκατάσταση με τίτλο «No Signal»:
Η INTI —Inti Castro, από το Βαλπαραΐσο της Χιλής, απόφοιτος της Καλών Τεχνών της Vina del Mar— έφτιαξε μαι τεράστια τοιχογραφία στη λεωφόρο Χασάν Β΄. Ως συνήθως, στο έργο της ενσωματώνει στοιχεία της προκολομβιανής παράδοσης της Λατινικής Αμερικής και της σύγχρονης ποπ κουλτούρας της πατρίδας της (φωτό: Anouar Oubnichou):
Η τοιχογραφία του ιταλού Pixel Poncho στη λεωφόρο Μουλά Ισμαήλ συνδυάζει επίσης παραδοσιακά στοιχεία με τους κλασικούς ρομποτόμορφους ανθρώπους του (εδώ προτείνουμε τον όρο «μεσαιωνικό κυβερνοπάνκ»). Φωτογραφία: Anouar Oubnichou.
Ο Βινσέν Αμπαντί Χαφέζ, παλαίμαχος του γαλλικού γκράφιτι από τη δεκαετία του ’80, ειδικεύεται (όπως πολλοί street artists με καταγωγή από το Μαγκρέμπ) στην αραβική καλλιγραφία. Ιδού η τοιχογραφία του στην πλατεία Χασάν:
Ο γάλλος C125 «πείραξε» τα καρτοτηλέφωνα και τα καφάο της λεωφόρου Μοχάμεντ Ε΄:
Φωτογραφίες από την έκθεση Expo Main Street:
Πηγές: Jidar, Street Art News, Huffpostmaghreb
JIDAR – Toiles de Rue στο facebook
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Street art
from dimart http://ift.tt/1PDwJaH
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου