Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Η έκτακτη Σύνοδος στις Βρυξέλλες


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου



Συνεχίζουν και σήμερα να συμπληρώνουν το παζλ των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν…



τους αντικαταστάτες των Βαν Ρόμπεη και Αστον, αλλά και να συζητήσουν τις εξελίξεις σε Ιράκ, Γάζα και Ουκρανία.



Και αν το μοίρασμα των θέσεων είναι μια υπόθεση που βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, η ουκρανική κρίση και η αντιμετώπιση του ισλαμικού κινδύνου, διχάζουν και φέρνουν σε δύσκολη θέση πολλούς από τους εταίρους.



Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το πρωί και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο οποίος θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ, λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον εκλεγμένο επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και σύντομη συνομιλία με την Α. Μέρκελ και άλλους ομολόγους του.



Ο πρωθυπουργός πέραν του θέματος του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει στην επόμενη Κομισιόν ο Δ. Αβραμόπουλος, αναμένεται να συζητήσει με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και λεπτομέρειες του πλάνου του διαδόχου του κ. Μπαρόζο για την αναθέρμανση της οικονομίας της Ευρωζώνης, από το οποίο θα ωφεληθεί και η Ελλάδα.



Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες των αρχών για εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, δεν θα υπάρξει όμως καμία εμπλοκή με το ζήτημα των προπαρασκευαστικών συζητήσεων της τρόικας με υπουργούς της κυβέρνησης στο Παρίσι.



Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν έχει αναλάβει ακόμα πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και στο ότι η τρόικα αναφέρεται στο eurogroup και στα κράτη μέλη ενώ δεν παίρνει πολιτικές κατευθύνσεις από την Επιτροπή.



Ελληνική επιδίωξη θα ήταν το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο επόμενος Έλληνας επίτροπος να συνοδευτεί και από μια τιμητική θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν, τη στιγμή μάλιστα που λόγω των συσχετισμών η χώρα δεν μπορεί να αναλάβει χαρτοφυλάκιο σχετικό με προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια, ή ελέγχεται για αυτά (περιφερειακή ανάπτυξη και μετανάστευση).



Η διατήρηση της αλιείας ή ο τομέας των μεταφορών όμως θα πρέπει να θεωρηθούν σαφής αναβάθμιση. Οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα γίνουν όμως σε αυτή τη φάση.



Η Κομισιόν και τα μέλη της τότε θα πρέπει να περάσουν από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να λάβουν την έγκριση των μελών ατομικά και ως σύνολο.



Ήδη όμως οι σοσιαλιστές ανακοίνωσαν πως δεν σκοπεύουν να στηρίξουν μια επιτροπή με 8 μόλις γυναίκες και ως εκ τούτου ο Γιούνκερ αναμένεται να ζητήσει από κάποια κράτη μέλη να αλλάξουν τους υποψηφίους τους – δεν επιβεβαιώνεται ότι έχουν αρχίσει από τώρα οι τηλεφωνικές επαφές Γιούνκερ και ηγετών για το ζήτημα.



Στο μέτωπο των κορυφαίων θέσεων, μετά από μπαράζ τηλεφωνικών επαφών της Α. Μέρκελ και του Χ. Βαν Ρόμπεη, με κοινοτικούς ηγέτες (μεταξύ των οποίων και ο Α. Σαμαράς) η πλάστιγγα κλίνει υπέρ της Φεντερίκα Μογκερίνι για την θέση της Άστον, καθώς οι αντιρρήσεις των ανατολικών έχουν καμφθεί.



Η Ιταλίδα, προερχόμενη από τους σοσιαλιστές έλαβε την στήριξη ακόμα και της Πολωνίας, με το πιθανολογούμενο αντίτιμο ο πρόεδρος της ΕΕ να προέλθει από το ΕΛΚ και την ανατολική Ευρώπη.



Σε αυτό το πλαίσιο έγινε πρόταση στον ίδιο τον Ντόναλτ Τούσκ από την Α. Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μιλάει και τόσο καλά αγγλικά ή γαλλικά για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης.



Πηγές του περιβάλλοντος Βαν Ρόμπεη έλεγαν μάλιστα ότι οι ο Ντ. Τούσκ προτιμά να παραμείνει στη εθνική πολιτική σκηνή και έτσι το χρίσμα πέρασε στους πρώην πρωθυπουργούς της Λεττονίας και της Εσθονίας, Ντομπροβσκις και Άνσιπ – ο πρώτος έχει καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.



Οι θέσεις του προέδρου του eurogroup και του επιτρόπου των οικονομικών που περνάνε σε Ντε Γκούιντος και Ντάισελμπλουμ θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο.



Ουκρανία, Γάζα και Ιράκ θα απασχολήσουν του εταίρους, αργότερα σήμερα, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας.



Via



Διαβάστε περισσότερα »



from PoNiRidiS http://ift.tt/1qp0Ymr

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου