Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Purple haze

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1033
Dj της ημέρας, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Ξέρω κάποιον που λέει ότι το πρώτο βιβλίο που θα εκδώσει θα είναι τα «Άπαντά» του. Στην περίπτωση του Χέντριξ, πάντως, ο πρώτος δίσκος που έβγαλε θα μπορούσε ήδη να επιγράφεται «Greatest Hits». Δηλαδή, ναι, πόσο πιο τρομερά τραγούδια θα μπορούσε να έχει το Are you experienced?

Το πιο γνωστό, βέβαια, είναι το «Purple haze», που όοοοοολοι χαμογελάμε λίγο αυτάρεσκα θεωρώντας ότι καταλαβαίνουμε πως μιλάει για acid trip. Μόνο που βιογράφοι του υποστηρίζουν πως το LSD μπήκε στη ζωή του αργότερα, ενώ κι ο ίδιος ο Χέντριξ το είχε διαψεύσει πολλές φορές. Συγκεκριμένα, έχει πει ότι για τους στίχους ευθύνονταν τα όνειρά του – ότι εκείνη την περίοδο «έγραφε» ό,τι έβλεπε στον ύπνο του. Αλλά ό,τι έβλεπε στον ύπνο του, με τη σειρά του, οφειλόταν σε ό,τι διάβαζε. Ο Χέντριξ, λοιπόν, μέγας λάτρης του sci-fi, την περίοδο που έγραφε και ηχογραφούσε τα κομμάτια για το Are you experienced? (τα κομμάτια ΑΥΤΑ, γράφτηκαν πριν από 50 χρόνια ακριβώς, περίπου ad hoc, ειδικά για τον δίσκο, και ηχογραφήθηκαν σε διάστημα πέντε μηνών από ένα συγκρότημα που επίσης δημιουργήθηκε ad hoc) διάβαζε μετά μανίας έναν Αμερικάνο συγγραφέα ονόματι Philip José Farmer (1918-2009).

pict3

Τον ξέρατε; Εγώ όχι. Κι όμως, ο Ασίμοφ έχει πει πως «είναι μάλλον καλύτερος συγγραφέας από μένα». Όντως, στο Night of Light: Day of Dreams του Farmer, σε κάποιον μακρινό πλανήτη απλώνεται μια «βιολετιά ομίχλη» που μεταμορφώνει τους κατοίκους του.

nol4

Κατόπιν τούτων, φυσικά θα αναζητήσω τον κύριο Farmer. Μέχρι τότε όμως, αυτό.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Jimi Hendrix, Philip José Farmer

from dimart http://ift.tt/2rJLPCl
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου