Το φιλμ συνοψίζει υποδειγματικά το ζήτημα μιας «αναγκαστικής» αρρενωπότητας, με την οποία έρχονται διαχρονικά αντιμέτωπα τα αγόρια αυτών των ηλικιών.
—του Αιμίλιου Χαρμπή—
Είχαμε γράψει πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή τα εγκαίνια του προγράμματος-πλατφόρμα CINEDU του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας να επιλέγουν ταινίες από έναν ποιοτικό κατάλογο προκειμένου να τις εντάξουν δημιουργικά στα θέματα του αναλυτικού προγράμματος σπουδών που ακολουθούν. Αυτό έκανε και μια δασκάλα της Δ΄ Δημοτικού, η οποία πρόβαλε στην τάξη της το μικρού μήκους φιλμ «Αγόρια στο ντους» του Σουηδού Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, για να κατηγορηθεί ακολούθως (από τους γονείς ενός παιδιού) ότι εξέθεσε τους μικρούς μαθητές «σε φιλμ ερωτικού, ομοφυλοφιλικού περιεχομένου».
Η είδηση στη συνέχεια, σε γνήσιο ελληνικό στυλ, έγινε αντικείμενο συζήτησης και τσακωμών σε πρωινά τηλεοπτικά πάνελ, «ενημερωτικά» σάιτ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσιολογούντων να υπακούν στον βασικό κανόνα ότι… δεν έχουν δει την επίμαχη ταινία, αναγκάζοντας τον Ζέτερμπεργκ να δηλώσει ότι πρόκειται για «σοκαριστικά λανθασμένη» παραπληροφόρηση. Αν βέβαια κανείς μπει στον κόπο να το κάνει, θα βρεθεί μπροστά σε ένα μόλις 9 λεπτών φιλμ, που ωστόσο συνοψίζει υποδειγματικά το ζήτημα μιας «αναγκαστικής» αρρενωπότητας, με την οποία έρχονται διαχρονικά αντιμέτωπα τα αγόρια αυτών των ηλικιών.
Οι δωδεκάχρονοι Βίγκο και Νόελ ακούν τον προπονητή της ομάδας χόκεϊ να ρωτάει επιτακτικά «είστε άνδρες ή ποντίκια;» και να τους προκαλεί να σκληρύνουν προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σπορ και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Επόμενη σκηνή στο σπίτι του Νόελ, όπου οι δύο φίλοι πειράζουν ο ένας τον άλλο, κάνουν πόζες στον καθρέφτη και αναρωτιούνται πότε επιτέλους θα βγουν οι πρώτες τρίχες στο σώμα τους για να γίνουν κανονικοί «άνδρες». Λίγο αργότερα, στο δωμάτιο της σάουνας μετρούν τις δυνάμεις τους στο μπρα ντε φερ και έπειτα από παιχνίδι καταλήγουν σε ένα μάλλον αστείο φιλί με κλειστά τα χείλη, που διακόπτεται με γέλια. «Δηλαδή τώρα είμαστε αληθινοί άνδρες;» ρωτάει αθώα ο ένας. Κι αυτό είναι όλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του Νόελ υποψιάζεται τι συμβαίνει και αντιδρά άσχημα, περίπου όπως οι θιγμένοι γονείς στην Ελλάδα. Εκείνος του Βίγκο, πάλι, δεν βλέπει τίποτα κακό. Για να μείνουμε στα δικά μας, έχουμε να κάνουμε απλώς με μια (πολυβραβευμένη) ταινία και τα σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύει. Πράγματι, στην πλατφόρμα του ΕΚΚ η συγκεκριμένη υπάγεται στην κατηγορία που απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου. Από την άλλη, στη χώρα παραγωγής της, τη Σουηδία, χαρακτηρίζεται ως «άνω των 9 ετών», ενώ για την Ευρωπαϊκή Ενωση Παιδικού Κινηματογράφου, η οποία της απένειμε και την κορυφαία διάκριση στις σχετικές βραβεύσεις της, είναι «άνω των 12». Σε κάθε περίπτωση, η ταινία προφανώς δεν είναι ερωτικού περιεχομένου. Ούτε και μπορεί να «μπερδέψει» κανένα παιδί του 21ου αιώνα, παρά μόνο εκείνα τα μυαλά που λειτουργούν με στερεότυπα και προκαταλήψεις άλλων εποχών.
Πηγή: Η Καθημερινή
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Copy-paste
Εδώ άλλες αναρτήσεις στην κατηγορία Σινεμά
from dimart https://ift.tt/jQ496eW
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου