Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Brain Wave

«Με ενδιαφέρει περισσότερο η διαδικασία μέσα από την οποία προκύπτει μια εικόνα παρά το τελικό στάδιο», λέει ο Jake Fried. Για πολλά χρόνια ο Jake υπέβαλλε τους πίνακες και τα σχέδιά του σε μια σειρά αλλεπάλληλων επεξεργασιών, σβήνοντας και ξαναφτιάχνοντας από την αρχή μεγάλα τμήματά τους. Μόνον όμως όταν άρχισε να καταγράφει όλα τα ενδιάμεσα στάδια, σκανάροντας κάθε τόσο την εικόνα, μπόρεσε να καταλάβει τι ακριβώς κάνει· τότε άρχισε και την καριέρα του ως animator. Επιμένει ωστόσο στην αρχική μέθοδο κι εξακολουθεί να δουλεύει με την ίδια τεχνική και χωρίς σενάριο ή storyline: «Επιτρέπω στις ταινίες μου να γίνουν αυτό που θα γίνουν μέσα από την ίδια τη διαδικασία δημιουργίας τους. Προσπαθώ να αφήνω τη δουλειά να μου πει τι θα συμβεί μετά».

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η κάθε εικόνα γίνεται ένα καρέ. Ο Jake φτιάχνει ένα ταινιάκι με 24 καρέ το δευτερόλεπτο και μετά συνθέτει ο ίδιος το audio track, τον ήχο δηλαδή της ταινίας. «Υπάρχει στο έργο μια εσωτερική λογική, ένας ρυθμός που προκύπτει. Έχω αναπτύξει κάτι σαν ένστικτο που μου λέει πότε ακριβώς είναι έτοιμο ένα καρέ, πότε δηλαδή η εικόνα μπορεί να πάει για σκανάρισμα. Και γίνομαι ψυχαναγκαστικός με τις αλλαγές που θα προκύπτουν στην εικόνα μέσα σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου».

Το Brain Wave έχει διάρκεια ακριβώς ενός λεπτού και αποτελείται από 1440 εικόνες (καρέ) — δηλαδή 1440 σχέδια με μελάνι, εκ των οποίων τα 1339 καλύφθηκαν εν μέρει με μπόλικο διορθωτικό υγρό. Χρειάστηκε σχεδόν επτά μήνες για να ολοκληρωθεί.

Ο Jake Fried διδάσκει animation στο Massachusetts College of Art & Design. Το Brain Wave είναι η δέκατη ταινία του που επιλέγεται από το vimeo (Staff Picks) και ανέβηκε πριν από μόλις έξι μέρες. Από τα τέλη Φεβρουαρίου θα προβάλλεται στην έκθεση “The Skin Has Eyes: Animated Visions” στη Mills Gallery της Βοστώνης, ενώ έχει επιλεγεί να προβληθεί σε σημαντικά φεστιβάλ.

Πηγή για το κείμενο, η παρουσίαση του Brain Wave στο blog του vimeo από τον Jeffrey Bowers.

* * *

Εδώ άλλα video και animation

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart http://bit.ly/2RXL7NE
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου