Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

My uncle used to love me but she died

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1135
D
J της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

Ο Roger Miller γεννήθηκε στο Τέξας και μεγάλωσε στην Οκλαχόμα. Ήθελε από μικρός να γίνει μουσικός: στα δεκαεφτά του έκλεψε μια κιθάρα για να μάθει να παίζει. Την επομένη παραδόθηκε μόνος του και, για να γλιτώσει τη φυλακή, κατατάχτηκε στον στρατό — κι έτσι βρέθηκε να πολεμάει στην Κορέα. «Αυτή ήταν η εκπαίδευσή μου, Κορέα, κλάση ’52», έλεγε αργότερα. Πάντως, από τον στρατό απολύθηκε μουσικός. Εγκαταστάθηκε στο Νάσβιλ και έγινε ένας από τους εκπροσώπους του Nashvile sound της Country & Western, στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Το Words and Music (1966) είναι το τέταρτο άλμπουμ του και περιλαμβάνει απομεινάρια των ηχογραφήσεων που μπήκανε στα τρία προηγούμενα, συν μια εκτέλεση του Heartbreak Hotel του Έλβις. Φαίνεται πως δικαίως ο κριτικός του Allmusic απέδωσε την επιλογή των κομματιών στην «τεμπελιά του Miller». Στην ίδια κριτική, το άλμπουμ χαρακτηρίζεται ως μια «έκρηξη παράνοιας», ενώ το συγκεκριμένο κομμάτι είναι «το πιο κουλό απ’ όλα». Παρ’ όλα αυτά, το άλμπουμ πήρε 4/5 αστέρια από τον εν λόγω κριτικό.

Το My uncle used to love me but she died είναι όντως κουλό και ακατανόητο, τουλάχιστον οι στίχοι του. Ίσως έχει μια ευχάριστα μεγάλη δόση nonsense humor (πολλοί έχουν γράψει τέτοια κομμάτια, μεταξύ τους βέβαια και οι Beatles), ίσως πάλι να γράφτηκε στη διάρκεια καμιάς ολονυχτίας με μπάφους (και οι Beatles κάπως έτσι τα έγραφαν). Σε κάθε περίπτωση έχει πλάκα να το ακούς με την χαρακτηριστική ακατέργαστη φωνή του Miller, που ανά πάσα στιγμή περιμένεις να φύγει από τον τόνο, αλλά αυτός εκεί, ακροβατεί στις νότες, σαν μεθύστακας που ως διά μαγείας καταφέρνει να περπατήσει πάνω σε άδεια μπουκάλια από μπύρες, αφού τις έχει πιει όλες. Ακούστε το, διαβάστε και τους στίχους και, κυρίως, keep on the sunny side.

My uncle used to love but she died
A chicken ain’t chicken ’til it’s lickin’ good fried
Keep on the sunny side
My uncle used to love me but she died

Who’ll bid me quarter, thirty cents for a ring of keys
Three sixty-five for a dollar bill of groceries
I’ll have me a car of m’own someday but ’til then I need me a ride
My uncle used to love me but she died

Hamburger cup of coffee lettuce and tomater
Two times a dime to see a man kiss an alligator
One more time around free on the Ferris wheel ride
My uncle used to love me but she died

Apples are for eating and snakes are for hissing
I’ve heard about a’hugging and I’ve heard about kissing
I read about it free in a fifty cent illustrated guide
My uncle used to love me but she died

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: country, Γιώργος Τσακνιάς, Μουσική, Roger Miller

from dimart http://ift.tt/2wZg2Uj
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου