Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Summer In The City

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1099
DJ της ημέρας, ο Διονύσης Νοταράκης

Το 1966 οι The Lovin’ Spoonful κυκλοφόρησαν το Summer In The City. Το κομμάτι θα κυριαρχήσει στα τσαρτς το καλοκαίρι εκείνης της χρονιά και θα ταυτιστεί με την δεκαετία του ‘60 αποτελώντας ως σήμερα σημείο αναφοράς. Μπορείς λοιπόν να πειράξεις ένα instant classic; Ναι αν είσαι ο Quincy Jones.

Ο πολυπράγμονας παραγωγός, μαέστρος, συνθέτης και μουσικός μεταξύ πολλών άλλων επέλεξε αυτό το κομμάτι για να ανοίξει το δίσκο του You’ve got it bad girl που κυκλοφόρησε το 1973. Η διασκευή του Jones είναι σεμιναριακού επιπέδου. Το κομμάτι παίρνει έκταση, χωρίς φυσικά να γίνεται φλύαρο, και η ένταση χτίζεται φράση την φράση. To hammond κυριαρχεί, ενώ λύτρωση μετά την βασανιστική εισαγωγή θα επιφέρουν τα φωνητικά της Valerie Simson. Και όταν τελικά έρθουν οι στίχοι, μετά τα μισά του κομματιού, ο ακροατής ανακαλύπτει πως κουπλέ και ρεφραίν ερμηνεύονται επιλεκτικά. Η εκτέλεση του Jones σου καρφώνεται στο μυαλό. Άρτια ερμηνεία, δυναμισμός καλά χωνεμένος και ύπουλα δοσμένος καθιστούν την διασκευή μια καλοστημένη παγίδα.

Κάπως έτσι το You’ve got it bad girl διεκδικεί επάξια μια θέση στην λίστα των δίσκων που το πρώτο τους κομμάτι μάς καθήλωσε σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα το ξεπεράσαμε και μόνο μετά από αναρίθμητες επαναλήψεις αφήσαμε την βελόνα να τρέξει πάνω από τα επόμενα.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

 


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Διονύσης Νοταράκης, Μουσική, Quincy Jones, The Lovin’ Spoonful

from dimart http://ift.tt/2wlJpix
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου