Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Πώς βρήκα τον τάφο του Γύζη στο Μόναχο ενώ δεν υπάρχει πια

Τεχνίτη Χάρε,
το πιο λευκό κυκλαδικό μάρμαρο πάρε,
τον κοιμισμένο ανάστησε ζωγράφο
στον άξιο τάφο.

Κ. Παλαμάς, «Για τον τάφο του ζωγράφου Γύζη»

—της Γεωργίας Τριανταφυλλίδου—

Τέταρτη μόλις μέρα, κοντά 30 χιλιόμετρα έξω από το Μόναχο και ο νους μου ήταν να επισκεφτώ τον τάφο του. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι τάφηκε στο Nordfriedhof, το βόρειο κοιμητήριο του Μονάχου.

media-media-62e38dee-eb64-4586-b4b4-8894ed78d379-normalized

Φτάσαμε εκεί με τη φίλη μου, μεσημεράκι. Απέναντι βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Κατευθυνθήκαμε στα γραφεία. Είπαμε ότι ψάχνουμε τον τάφο ενός Έλληνα ζωγράφου που τάφηκε εκεί το 1901. Ο γερμανός υπάλληλος, ανέκφραστος, ζήτησε το όνομά του. Κατόπιν έψαξε στο ηλεκτρονικό αρχείο. Δεν υπάρχει τίποτε, μου είπε. Τον πιέσαμε να συνεχίσει την αναζήτηση βάζοντας διάφορες ορθογραφικές εκδοχές του ονόματος. Εις μάτην.

Εξακολούθησα να επιμένω. «Κυρία, υπάρχουν 34.000 τάφοι εδώ πέρα. Αν έχετε όρεξη, μπορείτε να τους πάρετε με τη σειρά». Έφυγα για να τους πάρω με τη σειρά.

Μπήκα στο νεκροταφείο. Απελπίστηκα ψάχνοντας, αλλά ακόμη δεν το έβαζα κάτω. Γύρισα πίσω και του έδειξα την ηλεκτρονική σελίδα στα γερμανικά που λέει ότι ο Νικόλαος Γύζης τάφηκε όντως στο Νordfriedhof. Tρόμαξε μάλλον. Ότι μια τρελή Ελληνίδα θα κατσικωνόταν μεσημεριάτικα στο γραφείο του και στο σβέρκο του. Σου λέει, πληρώνουμε τόσα που είναι ζωντανοί, κάτσε μη μας ταλαιπωρούν τώρα και για τα πεθαμένα τους. Άνοιξε μια ντουλάπα, έβγαλε έναν παμπάλαιο δερματόδετο τόμο και…

«Ναι», μου είπε. «Τάφηκε εδω. Αλλά έγινε νέος ενταφιασμός πριν από 44 χρόνια». Μετά σημείωσε τρεις αριθμούς, 16-1-10, εντόπισε τον τάφο στο διάγραμμα και μου έδωσε το χαρτί. «Αν δεν έχει γίνει μεταφορά των οστών, τα κόκαλα βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον νέο ένοικο. Έτσι συνηθίζεται στο συγκεκριμένο νεκροταφείο. Αλλά ακόμη κι αν έχει συμβεί αυτό, εσείς θα δείτε τον τάφο του».

Τον είδαμε. Εκεί όπου τάφηκε ο Νικόλαος Γύζης είναι σήμερα θαμμένοι η Therese Mayer (1900-1972) και ο Georg Mayer (1894-1977). Όμως εμείς αφήσαμε τα τριαντάφυλλα στον τάφο του.

4253e117cd3be07d4dcfca3f59bd1f27

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

 


Στο:Εικαστικά Tagged: Georg Mayer, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Κωστής Παλαμάς, Μόναχο, Νικόλαος Γύζης, Nordfriedhof, Therese Mayer

from dimart http://ift.tt/2dYAw6e
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου