Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Dedicated Follower of Fashion

Αυτό δεν είναι τραγούδι #
Dj της ημέρας, η Ζέφη Κόλλια

Το 1966  το Swingin London είχε σχεδόν διαγράψει τον ιστορικό κύκλο του· από την Κάρναμπι Στριτ ως την Κίνγκς Ρόουντ είχε ανθίσει μια επανάσταση που για μία περίπου δεκαετία είχε τη δύναμη να εμπνέει.  Όμως η περιοχή είχε πλέον γεμίσει τουρίστες, δημοσιογράφους, κινηματογραφικά συνεργεία και μεσήλικες που έβγαιναν για να χαζέψουν τους «μοντέρνους».  Ήταν η εποχή που η σκηνή του Λονδίνου είχε μεταμορφωθεί σε θέαμα.

Αυτή η κατάσταση αποτυπώθηκε εκπληκτικά σε ένα σαρανταπεντάρι δισκάκι των Kinks, με τον (φωτογραφικό) τίτλο Dedicated Follower of Fashion.

In Regent Street and Leicester Square
Everywhere the Carnabetian army marches on
Each one an dedicated follower of fashion

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλα τα νεαρά παγώνια που ζούσαν μόνο για τη μόδα και είχαν προέλθει από την εποχή της Κάρναμπι Στριτ, «την καρναμπική στρατιά» σύμφωνα με την αυθάδικη φράση του Ρέι Ντέιβις,  ο οποίος περιέγραψε με σαρκαστικό ύφος τις διάφορες τάσεις της μόδας -τις ρίγες, τα πουά, τα δαντελωτά βρακιά- και τους αφοσιωμένους  θιασώτες της μόδας. Ο ίδιος, σε μια συνέντευξή του είχε πει ότι εμπνεύστηκε αυτό τραγούδι μετά από έναν καυγά που είχε με κάποιον σχεδιαστή μόδας, όταν εκείνος του έκανε πλάκα  για το παντελόνι του.   Ήταν το πιο βιτριολικό αγγλικό ποπ τραγούδι που γράφηκε πριν από την έλευση του πανκ και στόχευε στο ίδιο το κοινό του, όπως ακριβώς οι ροχάλες του Τζόνι Ρότεν αρκετά χρόνια αργότερα.

Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο τέσσερα των τσαρτς  και σίγουρα μερικοί από τους ανθρώπους που το έστειλαν εκεί ανήκαν στο είδος που σάρκαζαν οι στίχοι του Ντέιβις. Ανάμεσά τους και ο Πιτ Τάουσεντ των Who , o οποίος  δήλωσε ότι «είναι σπουδαίο τραγούδι» παρότι μερικούς μήνες πριν κοκορευόταν ότι ξόδευε εκατό λίρες την εβδομάδα για ρούχα της Κάρναμπι Στριτ.

Έτσι κι αλλιώς η δεκαετία του ’60 στο Λονδίνο ήταν μια ακαταμάχητη εποχή που σίγουρα, εκτός των άλλων, είχε και μεγάλη πλάκα.

https://www.youtube.com/watch?v=Z2_d3c9XH0I

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στοdimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Ζέφη Κόλλια, Κάρναμπι Στριτ, Ρέι Ντέιβις, Kinks, Who

from dimart http://ift.tt/29rj82N
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου