Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Η Μαύρη Φωνή

—του Γιώργου Γλυκοφρύδη—

Σήμερα το πρωί, περίπου στις 09:00, είχα εικόνες από την εκατόμβη του Ματιού.

Δεν είχα την παραμικρή υπόνοια από το μνημόσυνο του ενός έτους που είναι σήμερα. Δεν θυμόμουν πως είναι σήμερα. Δεν το είχα καν ως ό,τι στο μυαλό μου. Αλλά παρόλα αυτά ήρθε.

Πιθανόν λόγω του καύσωνα εδώ ο οποίος ενέσκηψε ξανά. Αν και δεν νομίζω.

Πιθανόν λόγω του ότι είχα και έχω πάρα πολλούς φίλους που έχουν ή είχαν σπίτια εκεί ή ήταν εκεί τότε ή κάτι ό,τι τότε εκεί.

Εκεί, πάντως, όπως και να ‘χει.

Αποκαλύφθηκε τυχαία μετά από συζήτηση στο πρωϊνό εδώ πως υπάρχει άλλη μία φίλη μου η οποία μετά από 5 ώρες στη θάλασσα περιμαζεύτηκε από τα καΐκια.

«Κοιτούσαν» λέει «τα αεροσκάφη στον νυχτερινό ουρανό, όπως κολυμπούσαν μέσα στη νύχτα, να ανεβοκατεβαίνουν στο Βενιζέλος, οπότε έτσι διατηρούσαν έναν στοιχειώδη προσανατολισμό», συνέχισε η αφήγηση. «Αλλά μια γυναίκα δίπλα της βυθίστηκε στη θάλασσα. Την κοιτούσε ώρες με τα μάτια γυάλινα.»

Έτσι λοιπόν είναι τρεις. Η μία έσωσε και κάμποσα παιδάκια μαζί της. Η άλλη έσωσε τον εαυτό της αν και με ισχαιμικό μετά από τόσες ώρες, και η τρίτη είναι αυτή που κοιτούσε τ’ αεροσκάφη.

Η μαύρη φωνή είναι η δική μου εμπειρία.

Ήμουν στην Αθήνα και περίμενα ένα τηλεφώνημα από κάποιους που γνωρίζαμε πως είναι εκεί. Κι άλλοι ήταν εκεί αλλά εκείνοι δεν είχαν επικοινωνήσει.

Επικοινώνησε τελικά η μαύρη φωνή. Την άκουγα από την ανοιχτή ακρόαση του κινητού. «Όλα είναι αλήθεια», είπε αρχικά. «Ό,τι ακούτε είναι αλήθεια. Δεν υπερβάλλει κανείς. Τα κανάλια λένε αλήθεια. Ό,τι μαθαίνετε είναι αλήθεια». Και παύση. Και ξανά παύση. Κι αυτό που άκουγα ήταν σαν κάποιος που μιλούσε με στάχτη στο στόμα ή με χώμα ή από την κόλαση μέσα. Επίσης αυτή η φωνή είχε γρέζι. Μαύρο γρέζι. Λογικά αυτό είναι το γρέζι μιας πιθανής ταφόπλακας που σέρνεται πάνω στο μαρμάρινο καφάσι ενός τάφου για ν’ ανοίξει.

Και την γνώρισα τελικά την φωνή. Όμορφη είναι και με πολλά γέλια και με πολύ χαρά γενικά. Πώς έγινε και κόλλησε το μαύρο γρέζι της κόλασης σ’ αυτή τη φωνή, ένας Θεός ξέρει.

Κυρία Δούρου, η παραίτηση δεν έχει να κάνει με την τεχνοκρατική ευθύνη· άρα πόσο μάλλον με την πολιτική. Με την μεταφυσική έχει να κάνει. Πού να σας εξηγώ τώρα…

* * *

Εδώ άλλα επετειακά αφιερώματα από το dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/30RtwvI
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου