Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Τρέξε σαν τον Διάβολο

Το βιβλίο της άμμου #69

Καθισμένος στη θέση του Ντερκ και συνομιλώντας με τη Σάλυ Μιλς ήταν ο νεαρός του οποίου είχε υπεξαιρέσει το μαχαίρι. Ο Ντερκ τής έγνεψε, αλλά ήταν απορροφημένη από τη συζήτηση με τον νέο φίλο της και δεν τον πρόσεξε.

«…Σε κώμα», του έλεγε, «που έπρεπε να μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική τα ξημερώματα. Ένας θεός ξέρει γιατί έπρεπε να γίνει αυτό το πράγμα τέτοια ώρα. Για περιττούς μπελάδες και μόνο. Με συγχωρείς που φλυαρώ γι’ αυτή την υπόθεση, αλλά αυτός ο άρρωστος είχε μαζί του έναν αυτόματο πωλητή Κόκα Κόλα και ένα σφυρί, και μπορεί όλα αυτά να είναι άνευ σημασίας για μια ιδιωτική κλινική, αλλά σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο, με την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει, αυτά τα πράγματα με κουράζουν, κι όταν κουράζομαι μιλάω πολύ. Αν πέσω ξαφνικά αναίσθητη θα μου το πεις;

Ο Ντερκ τούς προσπέρασε, μετά όμως πρόσεξε ότι η Σάλυ Μιλς είχε αφήσει πάνω στο αρχικό της τραπέζι το βιβλίο που διάβαζε, και κάτι σ’ αυτό το βιβλίο τού τράβηξε την προσοχή.

Ήταν χοντρό και το έλεγαν Τρέξε σαν τον Διάβολο. Στην πραγματικότητα ήταν πολύ χοντρό και κάπως φθαρμένο κι έμοιαζε πιο πολύ με τούρτα σφολιάτα παρά με βιβλίο. Το κάτω μισό του εξωφύλλου έδειχνε την κλασική γυναίκα με το βραδινό φόρεμα στο στόχαστρο ενός ρεβόλβερ, ενώ στο πάνω μισό ήταν απλωμένο το όνομα του συγγραφέα, Χάουαρντ Μπελ, με ασημένια γράμματα.

Ο Ντερκ δεν μπόρεσε αμέσως να βρει τι είχε τραβήξει τη ματιά του σε αυτό το βιβλίο, ήξερε όμως ότι κάποια λεπτομέρεια στο εξώφυλλο είχε πατήσει κάποιο κουμπί στο μυαλό του. Έριξε ένα επιφυλακτικό βλέμμα στην κοπέλα της οποίας είχε υπεξαιρέσει αρχικά τον καφέ, καταλήγοντας όμως να της πληρώσει πέντε καφέδες και δύο κρουασάν, το ένα από τα οποία ποτέ δεν παραδόθηκε ούτε φαγώθηκε. Δεν κοίταζε προς το μέρος του κι έτσι ο Ντερκ προχώρησε και στην υπεξαίρεση του βιβλίου της, το οποίο και έχωσε στην τσέπη του δερμάτινου παλτού του.

Βγήκε έξω στο δρόμο, όπου ένας περαστικός αετός όρμησε κατά πάνω του από τα βάθη του ουρανού αναγκάζοντάς τον παρά λίγο να πέσει στις ρόδες ενός ποδηλάτη ο οποίος του φώναξε και τον έβρισε από το ηθικό ύψος όπου μόνον οι ποδηλάτες καταφέρνουν να κατοικούν.

* * *

Ντάγκλας Άνταμς, ΑΡΡΓΚ! Αδιάφοροι Ροκ Ρυθμοί για Γρήγορα Κέρδη. Μετάφραση: Μαρίνα Λώμη, Εκδόσεις Παρά πέντε / Μέδουσα, 1991.

arrgk-adiafori-rok-rithmi-gia-grigora-kerdi-8549cover

 

Ανθολόγος σήμερα, ο Γιώργος Τσακνιάς

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com για να γίνετε ο ανθολόγος της ημέρας

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2TQHE8D
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου