Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη

Ένας περίφημος πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, το «Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη (Πισίνα με δύο μορφές)», πωλήθηκε χθες σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι 90 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ τιμής πίνακα καλλιτέχνη που βρίσκεται εν ζωή. Μέχρι τώρα το ρεκόρ κατείχε ένα γλυπτό του Τζεφ Κουνς με τίτλο «Σκύλος-μπαλόνι», το οποίο πωλήθηκε το 2013 έναντι 58,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο οίκος δεν ανακοίνωσε τα ονόματα του πωλητή και του αγοραστή, οι υπεύθυνοι ωστόσο δήλωσαν ότι είχαν υπολογίσει πως ο πίνακας θα έπιανε γύρω στα 80 εκατομμύρια και πως «η επιτυχία οφείλεται στο καλό μάρκετινγκ που προηγήθηκε αλλά και στην αποφασιστικότητα του αγοραστή, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να φύγει με τον πίνακα». Το «φύγει» χρησιμοποιείται μεταφορικά, αφού ο αγοραστής συμμετείχε στη δημοπρασία τηλεφωνικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μονομάχησε με έναν άλλο υποψήφιο αγοραστή, από τα 70 εκατομμύρια και πάνω.

haz-3

Ντέιβιντ Χόκνεϊ και Πίτερ Σλέσινγκερ, αρχές δεκαετίας ’70

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, 81 ετών σήμερα, ζωγράφισε τον πίνακα το 1972. Η όρθια φιγούρα δεξιά, με το ροζ σακάκι, είναι ο ζωγράφος Πίτερ Σλέσινγκερ, ο τότε σύντροφος του Χόκνεϊ· η σχέση τους και ο τραυματικός χωρισμός τους καταγράφεται στην ταινία (μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας) A Bigger Splash του Τζακ Χέιζαν (1974). Όταν ο Χόκνεϊ είδε την ταινία έπαθε κατάθλιψη και αποπειράθηκε να αγοράσει τα αρνητικά για να τα καταστρέψει. Ο Χέιζαν αρνήθηκε και το A Bigger Splash έμεινε στην ιστορία ως μια avant guard ταινία-σταθμός στο gay cinema.

Ο τίτλος του περίφημου έργου του Χόκνεϊ ενδεχομένως παραπέμπει στο πρώτο μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόις, που κυκλοφόρησε το 1916: Α Portrait of the Artist as a Young Man. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο καλλιτέχνης αφηγείται την ιστορία του πίνακα, η πρώτη τιμή πώλησης του οποίου ήταν 20 χιλιάδες δολάρια, ποσό που τότε του είχε φανεί μεγάλο.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2PH8G0O
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου