Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Προσέγγισις εις Okinawa προς αποβίβασιν νεκρού

—του Στέλιου Φραγκούλη—

«Σήμερον περί ώραν 13.10 κατερχόμενος εις το δεξιόν κύτος Νο1 μαζί με άλλους συναδέλφους μου προς συνέχισην εργασίας μας εντός αυτού, παρετήρησα ένα αντικείμενον να πέφτη αιωρούμενον το οποίον αρχικώς ενόμισα ότι ήτο κάποιο ένδυμα ή απλό τεμάχιο κοινού υφάσματος.

Ακούσας όμως σχεδόν συγχρόνως μίαν φωνήν «αχ», αντελήφθην ότι το αιωρούμενον αντικείμενον ήτο άνθρωπος ο οποίος έπεσεν εις το δάπεδον του κύτους».

Εγώ δεν γεννήθηκα ποτέ γιατί ο παππούς μου εικοσιτριώ χρονώ σκοτώθηκε στο πρώτο του μπάρκο. Υποδηματοποιός από την Κερύνεια. Όπως είπαν οι μάρτυρες, πάνω στα κέφια του πήγε να κόψει δρόμο ενώ κατέβαινε τις σκάλες και βρέθηκε στο κενό. Υποδηματοποιός από το Κάτω Δίκωμο Κερύνειας. «Εν πλώ τη 10η Δεκεμβρίου 1974».

«Αλλαγή πορείας προς 331ο εκ στίγματος 21 05 Β 130 17 Α διά προσέγγισιν εις λιμένα NAHA/OKINAWA προς αποβίβασιν του νεκρού. Ώρα 17.30: Πέρας νομικών διατυπώσεων. Παρέλαβον παρά των ιατροδικαστικών αρχών βεβαίωσιν θανάτου εις την Ιαπωνικήν. Αποβίβασις αρχών. Εδόθησαν εντολαί εις τους πράκτορας του πλοίου όπως κατόπιν συννενοήσεως των μετά των κ.κ. πλοιοκτητών αποφασισθή η ταρίχευσις του πτώματος προς μεταφοράν του εις Κύπρον, ή εν εναντία περιπτώσει η ταφή του ενταύθα».

Τα βρήκα όλα αυτά, καταθέσεις, ημερολόγια, αναφορές του καπετάνιου στην εταιρεία, ταυτότητα, πιστοποιητικό γεννήσεως και μια φωτογραφία με ένα παιδάκι. Τα πήρα και τα μελέτησα. Μου φάνηκε αυτός, ο Λεόντιος Γ., πολύ τραγικός. Μπάρκαρε και η μάνα του ήταν στο Κάτω Δίκωμο. Τώρα θα τον θάψουνε στην Οκινάουα γιατί δεν υπάρχει πια Κάτω Δίκωμο. Υπάρχει το Ντικμέ. Η μάνα του θα ευγνωμονούσε το Θεό στην εισβολή που ο Λεόντιος ταξίδευε μακριά.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις του Ρακοσυλλέκτη

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2P1wMPF
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου