Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Το κουτί της νύχτας

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Πρόσφατα χαζεύοντας τις νέες κυκλοφορίες την προσοχή μου τράβηξε ένα νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα με τον τίτλο Το κουτί της νύχτας που, όπως λέει στο οπισθόφυλλο, θα βοηθήσει τα παιδιά με νυχτερινές φοβίες. Ψάχνοντας το λίγο παραπάνω είδα ότι έχει κερδίσει το Kate Greenaway Medal, ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία παιδικού βιβλίου στη Βρετανία, ενώ η συγγραφέας του και ποιήτρια Louise Greig έχει επίσης έχει τιμηθεί με το Caterpillar Children’s Poetry Prize για το ποίημα της «Dοn’t think of an elephant».

Ο ήρωας της ιστορίας μας, ο Μαξ, βλέπει τη μέρα να γλιστρά και το σκοτάδι να έρχεται. Είναι η ώρα του ύπνου και η μαμά του έρχεται με ένα ποτήρι γάλα κι ένα τραγούδι. Τον φιλά. Φιλά και τον αρκούδο και ύστερα φεύγει. Μόλις η μαμά του φεύγει, ο Μαξ θα γυρίσει απαλά το κλειδί του στο κουτί της νύχτας. Κλικ και άλλο ένα κλικ. Το κουτί ανοίγει και θα υποδεχτεί τη μέρα ελευθερώνοντας ταυτόχρονα τη νύχτα, που πετάγεται έξω. Ο Μαξ την καλωσορίζει και την παρακολουθεί να κάνει τις σκανταλιές της. Κι η νύχτα μένει στο δωμάτιό του όλο το βράδυ, κλείνοντάς τον στην αγκαλιά της και κάνοντας τον να αισθάνεται ασφαλής. Μέχρι που κι αυτή κάποτε νυστάζει. Και όταν η νύχτα αποκοιμηθεί… θα έρθει ξανά η σειρά της μέρας να ορμήσει έξω και να φέρει το φως.

Μια τρυφερή ιστορία, γραμμένη με λυρισμό, που θα πάρει από το χέρι τους μικρούς αναγνώστες — οι οποίοι ίσως να φοβούνται το σκοτάδι, ίσως και όχι—, σε μια νυχτερινή περιπλάνηση στην υπέροχη φύση. Η Greig με την ποιητική γραφή της δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα, που έρχεται να ενδυναμώσει  η υπέροχη εικονογράφηση της Ashling Lindsay, που επιλέγει να παίξει με το σκοτάδι και το φως, προκαλώντας τη παιδική φαντασία να ταξιδέψει μαζί με τον Μαξ στις ομορφιές της νύχτας και να την αγαπήσει τελικά όσο και τη μέρα.

Ένα βιβλίο ιδανικό για να το διαβάσετε μαζί με τα παιδάκια σας πριν από τον ύπνο και να ανακαλύψετε μαζί τους πόσο μαγική μπορεί να είναι η νύχτα. Και μπορεί ο Πέτρος να μεγάλωσε πια, αλλά ακόμα θέλει να διαβάσουμε μαζί πριν κοιμηθεί. Είναι εκείνη η ώρα που με αφορμή ένα βιβλίο θα μιλήσουμε, θα προβληματιστούμε, θα αγκαλιαστούμε.

Το κουτί της νύχτας απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Διαβάστε το και αφήστε το να σας παρασύρει στη μαγεία του.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart https://ift.tt/2CCSwPr
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου