Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Bayan Mongol

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1418
DJ της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

Σας αρέσει το μογγολικό ροκ; Μη βιαστείτε να απαντήσετε, σκεφτείτε το με την ησυχία σας. Όσο σκέφτεστε, βάλτε να ακούσετε τους Bayan Mongol Variety Group. Πρόκειται για πιονιέρους, πιθανότατα το πρώτο (ή, εν πάση περιπτώσει, ένα από τα πρώτα) συγκροτήματα που έπαιξαν δυτική μουσική στη Μογγολία, τη δεκαετία του 1970 και του 1980.

Πήραν το όνομά τους από τον Μπαγιάν της φυλής Μπααρίν (1236-1295), τον στρατηγό του Κουμπιλάι Χαν που οδήγησε τον μογγολικό στρατό ενάντια στη δυναστεία Σονγκ, προκαλώντας έτσι την κατάρρευσή της και την κατάκτηση της Νότιας Κίνας από τη δυναστεία Γιουάν.

Μπορεί εξαιτίας του Μπαγιάν να κατέρρευσαν οι Σονγκ, αργότερα όμως, συγκεκριμένα την περίοδο 1989-1994, κατέρρευσε και η ΕΣΣΔ — και, ως εκ τούτου, οι Bayan Mongol Variety Group. Τα μέλη σκόρπισαν από εδώ κι από εκεί, κοιτώντας να επιβιώσουν σε έναν άγνωστο κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, οι φανς του συγκροτήματος κατάφεραν να ξαναφέρουν μερικά τουλάχιστον από τα μέλη σε επαφή, να μαζέψουν χαμένο υλικό και ηχογραφήσεις και να φτιάξουν σελίδα στο facebook.

Πλάκα πλάκα, πέρα από το εξωτικόν του πράγματος, τα μέλη του συγκροτήματος ήταν πολύ καλοί μουσικοί. Μια πολύ παράξενη συγγένεια με το αμερικάνικο western garage ανιχνεύεται εύκολα και νομίζω πως μπορεί να αποδοθεί όχι μόνο στην αντιγραφή του δυτικού προτύπου αλλά και στις πεντατονικές κλίμακες, που είναι χαρακτηριστικές τόσο της αμερικάνικης όσο και της μογγολικής μουσικής (και, γενικά, της μουσικής της Άπω Ανατολής).

Ακολουθεί το μοναδικό άλμπουμ των Bayan Mongol Variety Group, που βγήκε το 1980, καθώς και μόνο του το κομμάτι «Μαύρο άλογο» (το πρώτο της β΄ πλευράς), το μόνο isntrumental του δίσκου, το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τους Shadows, τουλάχιστον στα παιξίματα.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2Leqptv
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου