Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Απόψε στις 9 μ.μ.: Τι ανακάλυψε το Curiosity στον Άρη

1--22-thumb-large

Αναμένεται με ενδιαφέρον η ανακοίνωση της NASA

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία γνωστοποίησε ότι θα κάνει ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα του ρόβερ Curiosity στον πλανήτη Άρη απόψε, Πέμπτη 7/6, στις 9:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Το ρόβερ Curiosity εκτοξεύτηκε από τη Γη τον Νοέμβριο του 2011 και προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου του 2012, μετά από ταξίδι 253 ημερών, στις διάρκεια του οποίου διένυσε 350 εκατομμύρια μίλια. Συνεχίζει να ανεβαίνει στο Όρος Sharp, ένα βουνό ύψους περίπου 5.000 μέτρων, στο κέντρο του κρατήρα Gale. Το Curiosity έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον ελάχιστο χρόνο ζωής δύο ετών, που είχε υπολογιστεί όταν κατασκευαζόταν. Δεν υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη να επιστρέψει στη Γη και μάλλον θα μείνει κρατήρα Gale για πάντα — ή, έστω, μέχρι να προσεδαφιστούν στον Άρη άνθρωποι.

Στα τέλη του 2012 είχε υπολογιστεί ότι το κόστος κατασκευής, εκτόξευσης και χρήσης του Curiosity ανερχόταν σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι περίπου 8 δολάρια επιβάρυνση για κάθε αμερικανό πολίτη — χρήματα που μάλλον πιάνουν τόπο.

Το ρόβερ κάνει έρευνες κλιματικές και γεωλογικές, αναζητά ίχνη ζωής και νερού και προσπαθεί να αντλήσει στοιχεία βάσει των οποίων θα προσδιοριστεί το κατά πόσον ο Άρης θα μπορούσε κάποτε να εποικιστεί από ανθρώπους.

Τα νέα επιστημονικά ευρήματα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά, από το site της NASA’s ή από το Facebook Live, το Twitch TV, το Ustream, το YouTube, ή το Twitter/Periscope. Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχουν δύο επιστήμονες από το Goddard Space Flight Center της NASA στο Maryland, καθώς και δύο ερευνητές από το Jet Propulsion Laboratory της NASA στην California. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μπορείτε να υποβάλετε στους επιστήμονες ερωτήματα μέσω twitter, στο hashtag  #askNASA.

7fb7d-curiosity_nasa

3786_PIA15181-full2

Το Curiosity στο σπίτι του, προτού ξεκινήσει το χωρίς επιστροφή ταξίδι του

5a74d24edd484add3e8b47d0-1334-952

Το Curiosity στην κορυφογραμμή Vera Rubin. Για την ακρίβεια, η φωτογραφία αυτή αποτελείται από μια σειρά selfies που έστειλε το ρόβερ στις 23 Ιανουαρίου 2018 κι έτσι έμεινε εκτός εικόνας ο βραχίονας που τραβούσε τις φωτογραφίες
(το «selfie stick»).
NASA/JPL-Caltech/MSSS via AP

5a74da46af61d8851b8b4b65-1334-104

Το σκαρφάλωμα του Curiosity στην κορυφογραμμή Vera Rubin κράτησε πεντέμισι χρόνια και επέτρεψε στο ρόβερ να φωτογραφίσει μεγάλο μέρος του εσωτερικού τοιχώματος του κρατήρα Gale.
NASA/JPL-Caltech/MSSS

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Επιστήμη

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2kV2QaB
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου