Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Blue Train

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1354
DJ της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

«Μπλε Τρένο» είναι η ονομασία ή ο τίτλος διαφόρων πραγμάτων:

 

1. Le Train Bleu, το χρώματος μπλε τρένο που διέσχιζε τη Γαλλία στον άξονα Βορρά-Νότου. Ένα τρένο πολυτελείας, στο στιλ του Οριάν Εξπρές, που έκανε το ταξίδι από το Καλαί μέχρι τη Νίκαια σε είκοσι ώρες, από το 1883 μέχρι το 2003, όταν τα γρήγορα τρένα, που έκαναν σε μόλις πέντε ώρες την ίδια διαδρομή, κατέστησαν το train bleu υπερβολική πολυτέλεια.

BlueTrainLeavingGareDeLyon

 

 

2. Le Train Bleu, το εστιατόριο στον σιδηροδρομικό Gare de Lyon στο Παρίσι. Δημιουργήθηκε το 1900 για τις ανάγκες της Παγκόσμιας Έκθεσης ως Buffet de la Gare de Lyon και μετονομάστηκε το 1963, προς τιμήν του ομώνυμου μπλε τρένου (βλ. σημείο 1). Το 1972 ανακηρύχθηκε ιστορικό μνημείο.

le-train-bleu-salle-doree-ba979

 

3. The Blue Train, το χρώματος μπλε τρένο που συνδέει την Πρετόρια με το Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική (κάπου 1600). Πρόκειται για το πολυτελέστερο τρένο στον κόσμο, στην ουσία ένα κινητό ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

blue-train-slider1

 

4. Blue Train, το άλμπουμ του John Cotrane με τη Blue Note Records το 1958. Όλα τα κομμάτια είναι συνθέσεις του Coltrane εκτός από το I’m Old Fashioned, ένα jazz standrard του 1942. Πρόκειται μάλλον για hard bop δίσκο — από την επόμενη χρονιά, το 1959, στα άλμπουμ του Coltrane αποτυπώνονται περισσότερο οι πρωτοπόρες αρμονικές αναζητήσεις του.

33BLP-1577-2

5. Blue Train, το ομώνυμο τραγούδι από τον παραπάνω (β. σημείο 4) δίσκο του Coltrane. Ο τίτλος του κομματιού και του άλμπουμ μάλλον είναι καθαρά μουσικός και αυτοαναφορικός και δεν έχει να κάνει με τρένα: Trane είναι το ψευδώνυμο του Coltrane και blues είναι (στον πυρήνα του) το κομμάτι.

6. Τραγούδια με τίτλο Blue Train έχουν ο Johnny Cash, η Linda Rodstandt και οι γιαπωνέζοι Asian Kung-Fu Generation.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart https://ift.tt/2IhWonZ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου