Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

«Ποιος είναι αυτός ο Γκοτζαμάνης;»

pipa

Το dim/art και η στήλη Αυτό δεν είναι πίπα διάβασαν ένα εξαιρετικό της Πιπίνας Π. Κουμάντου, μέλους του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ., από το site Kalamata journal. Το άρθρο έχει τίτλο «Ποιος είναι αυτός ο Γκοτζαμάνης;» Εμείς απαντάμε: «Έλα μου, ντε!» Και συνεχίζουμε: κάποιος έπρεπε να πει επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους. Συνέβη αυτός ο κάποιος να είναι η Πιπίνα Π. Κουμάντου.

Η Πιπίνα Π. Κουμάντου με το εν λόγω βαρυσήμαντο άρθρο διδάσκει πώς γράφεται και διαβάζεται η ιστορία. Συντρίβει τους αριστερούς συνωμοσιολογικούς μύθους που έφεραν τη χούντα στην πατρίδα μας περιγράφοντας νηφάλια το ατυχές συμβάν που στάθηκε μοιραίο για τον βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 στη Θεσσαλονίκη:

«Στις 22 Μαΐου 1963, ώρα 22.15, ο γιατρός, βουλευτής της ΕΔΑ,  ακτιβιστής Γρηγόρης Λαμπράκης, διέσχιζε με μια παρέα φίλων του, την διασταύρωση των οδών Ελ. Βενιζέλου και Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ώρα διερχόταν από εκεί ο Σπ. Γκοτζαμάνης, που, οδηγώντας το τρίκυκλό του, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον βουλευτή…»

Επιτέλους, μια ακριβής περιγραφή, χωρίς τις άχρηστες αριστερές σάλτσες, ότι τάχα μου ο Λαμπράκης είχε μόλις βγει από συγκέντρωση της ΕΔΑ, ότι έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης ήταν μαζεμένοι παρακρατικοί και αστυνομικοί κ.ο.κ. Όχι. Νισάφι. Ο Λαμπράκης διέσχιζε μια διασταύρωση με μια παρέα φίλων του. Και σε ποιον δεν έχει συμβεί, δηλαδή; Ε, έτυχε να περνάει το τρίκυκλο, τον παρέσυρε. Κρίμα, βέβαια, αλλά συμβαίνει. Η κακιά η ώρα. Μετά αθωώθηκαν όλοι, ο Γκοτζαμάνης κι ο Εμμανουηλίδης καταδικάστηκαν αλλά η Πιπίνα Π. Κουμάντου δεν το αναφέρει στο άρθρο για να μην κουράσει με ασήμαντες λεπτομέρειες τους αναγνώστες, και οι αριστεροί έκαναν τέτοιο χαμό με τα ψέματά τους που ο κόσμος απηύδησε και ε, να, μ’ αυτά και μ’ αυτά έγινε χούντα.

Το άρθρο της Πιπίνας Π. Κουμάντου, και κυρίως οι σχετικές βαθυστόχαστες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πράγματα εξαιρετικά θετικά και χρήσιμα για έναν ακόμη λόγο: έδωσαν λόγο ύπαρξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Να εξηγήσουμε στο σημείο αυτό, ότι η ΣΥΡΙΖΑ έχει την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία· συνεπώς, δεν κυβερνά (διότι έτσι θα έκανε το χατήρι του Κεφαλαίου και της αστικής τάξης) παρά κάθεται απλώς και δεν κάνει τίποτα, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η τετραετία για να ξανακάνει εκλογές, που είναι το μόνο που ξέρει να κάνει κάπως καλά. Οι δηλώσεις όμως έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ αφορμή για ανακοινώσεις κι έτσι περνά την ώρα του δημιουργικά, αντί ξερωγώ να λύνει sudoku, μέχρι να ολοκληρωθεί η τετραετία.

Ας επιστρέψουμε όμως στο άρθρο· πιστοί στον ιστοριογραφικό δρόμο που χάραξε η Πιπίνα Π. Κουμάντου, συντρίβουμε επιτέλους κι άλλους αριστερούς μύθους:

Στις 4 Αυγούστου 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς, σε συνεργασία με τον Βασιλέα, φρόντισε να ξεκουραστούν οι βουλευτές, που ήταν κατάκοποι από τις συνεδριάσεις, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισε για πολλούς ηγέτες κεντρώων κομμάτων, ακόμα και για κομμουνιστές, θέσεις δωρεάν διακοπών αορίστου διαρκείας σε πανέμορφα νησιά του Αιγαίου.

Στις 21 Απριλίου 1967, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε συνεννόηση με άλλους ευσυνείδητους συναδέλφους του, φρόντισε να αναπτυχθούν τεθωρακισμένα στους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να μη μείνουν μέσα στους όρχους και σκουριάσουν. Η άσκηση αυτή είχε τόση επιτυχία, ώστε παρατάθηκε επί επτά χρόνια.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Αυτό δεν είναι πίπα

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2JhG7mR
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου