Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

«Τι άκουσε η πασχαλίτσα» και «Ο Ζαχαρής και ο μονόκερος»

julia-donaldson

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Η Τζούλια Ντόναλντσον είναι από τις πολύ αγαπημένες συγγραφείς του Πέτρου. Την αγαπήσαμε από το Γκρούφαλο και τον Ξυλαράκη, δύο από τα πιο πολυδιαβασμένα μας βιβλία. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν δυο νέα της βιβλία από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, τα οποία, αν και απευθύνονται σε κάπως μικρότερα παιδάκια, μας άρεσαν πολύ.

12263_03

 

Το πρώτο έχει τίτλο Τι άκουσε η πασχαλίτσα και μας μεταφέρει σε ένα αγρόκτημα με κάθε λογής ζώα. Όπως είναι φυσικό, με τόσα βελάσματα, κακαρίσματα, γαβγίσματα και χλιμιντρίσματα επικρατεί πανδαιμόνιο. Μόνο η μικρή πασχαλίτσα δεν βγάζει μιλιά. Όμως μια μέρα κρυφακούει δυο πονηρούς κλέφτες που έχουν βαλθεί να κλέψουν την αγελάδα και αποφασίζει να δράσει. Προειδοποιεί λοιπόν τα υπόλοιπα ζώα και καταστρώνουν ένα σχέδιο για να τους εμποδίσουν. Θα τα καταφέρουν άραγε;

Ένα ξεκαρδιστικό παραμύθι, που μας δείχνει ότι όλοι μπορούν να καταφέρουν κάτι αρκεί να το βάλουν σκοπό. Ακόμα και οι πιο μικροί κρύβουν τεράστια δύναμη μέσα τους. Οι μικροί αναγνώστες θα λατρέψουν τα όμορφα στιχάκια της Ντόναλντσον και την γεμάτη χρώμα εικονογράφηση της Λίντια Μονκς. Επίσης θα παίξουν μιμούμενοι τις φωνές των ζώων κι έτσι η ανάγνωση θα γίνει διαδραστική και ακόμα πιο διασκεδαστική.

12355_03

 

Το δεύτερο βιβλίο έχει τίτλο Ο Ζαχαρής και ο μονόκερος. Ο Ζαχαρής είναι ένα ξύλινο αλογάκι που εύχεται να μπορούσε να δει τον κόσμο. Τότε ο λευκός μονόκερος κάνει την ευχή του πραγματικότητα και με τις μαγικές του δυνάμεις τον μεταμορφώνει σε αληθινό άλογο. Έτσι βρίσκεται σε ένα αγρόκτημα να δουλεύει, στον ιππόδρομο να τρέχει και σε ένα τσίρκο να δίνει παράσταση. Όμως, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει τον κόσμο, δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένος και του λείπουν τα παιδιά που έπαιζαν μαζί του. Είναι άραγε πολύ αργά για άλλη μια ευχή;

Μια υπέροχη τρυφερή ιστορία  για το πώς μερικές φορές αναζητούμε διαρκώς κάτι άλλο και δεν εκτιμάμε αυτό που ήδη έχουμε. Η ζωντανή γεμάτη χρώμα εικονογράφηση είναι και πάλι της Λίντια Μονκς ενώ τα στιχάκια της Ντόναλντσον είναι γραμμένα απλά και κατανοητά γεγονός που κάνει τα παιδιά να θέλουν να τα διαβάζουν ξανά και ξανά.

Δυο πολύ διασκεδαστικά βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά από τριών ετών. Η μετάφραση είναι της Μάρως Ταυρή και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Αναζητήστε τα και καλές αναγνώσεις.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart http://ift.tt/2FG10GE
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου