Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Γνωρίστε τους μικρούς επιστήμονες

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός τρία νέα βιβλία της Άντρια Μπέιτι, που μας συστήνουν τρεις μικρούς επιστήμονες. Η Ρόζι, ο Ίγκι και η Έιντα θα σας κάνουν να τους αγαπήσετε και ίσως αποτελέσουν πρότυπα έμπνευσης για τους μικρούς αναγνώστες, προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

Ροζι

Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο Ρόζι Ριβιάρ, η μηχανικός και μας συστήνει την μικρή Ρόζι, που το μεγάλο της όνειρο είναι να γίνει μηχανικός. Βρίσκει την έμπνευση παντού, ακόμα και εκεί που όλοι οι άλλοι βλέπουν σκουπίδια. Φτιάχνει σπουδαίες κατασκευές από μικροπράγματα: αυτόματους πωλητές χοτ ντογκ, παντελόνια γεμάτα ήλιο, καπέλα από τυρί που διώχνουν τους πύθωνες και άλλα. Επειδή όμως φοβάται την αποτυχία, καταχωνιάζει όλα όσα φτιάχνει. Μέχρι που έρχεται επίσκεψη η θεία Ρόουζ, η οποία της δείχνει ότι μια πανωλεθρία δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αντίθετα μπορεί να είναι η αρχή για μια μεγάλη επιτυχία. Αρκεί να επιμένουμε και να κυνηγάμε τα όνειρα μας χωρίς να φοβόμαστε και να το βάζουμε κάτω αν πάει κάτι στραβά.

ΙΓΚΙ

Το δεύτερο βιβλίο έχει τίτλο Ίγκι Πεκ, ο αρχιτέκτονας και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια. Ο Ίγκι από πολύ μικρός χτίζει και δημιουργεί πολύ ευφάνταστες κατασκευές. Μάλιστα μια φορά φτιάχνει στον μπροστινό του κήπο ένα αντίγραφο της Μεγάλης Σφίγγας σε πραγματικές διαστάσεις. Δυστυχώς όμως η  δεσποινίς Λίλα Γκριρ, η δασκάλα του στην δευτέρα δημοτικού, δεν εκτιμά το ταλέντο του κι έτσι ο Ίγκι αναγκάζεται να συμμορφωθεί. Αλλά όταν φτάνει η μέρα που η τάξη θα πάει εκπαιδευτική εκδρομή, τα πράγματα θα έρθουν έτσι που θα αποδειχθεί πόσο χρήσιμος είναι ένας σπουδαίος μάστορας. Μια ιστορία για το πώς ο καθένας από εμάς εκφράζεται διαφορετικά και έχει ξεχωριστά χαρίσματα που τον κάνουν μοναδικό.

ΕΙΝΤΑ

Τελευταία μικρή επιστήμονας η Έιντα, συμμαθήτρια της Ρόζι και του Ίγκι και  πρωταγωνίστρια του τρίτου βιβλίου με τίτλο Έιντα Τουίστ, η επιστήμονας. Το κεφάλι της ξεχειλίζει από ερωτήσεις και έχει ανεξάντλητη περιέργεια για τα πάντα. Μπορεί να άργησε να μιλήσει, αλλά όταν ξεκίνησε οι ερωτήσεις δεν σταματούσαν. Βέβαια μερικές φορές οι διερευνητικές αποστολές και τα πειράματα οδηγούν τους εξουθενωμένους γονείς της να τη βάλουν στην καρέκλα της σκέψης. Αλλά η Έιντα θα συνεχίσει να ρωτάει και να ρωτάει. Και οι γονείς της θα αποφασίσουν να την βοηθήσουν να κατακτήσει τους στόχους της.

Τρία πολύ διασκεδαστικά βιβλία γραμμένα με χιούμορ. Η αφήγηση απλή, κατανοητή και γραμμένη με ρίμες κρατάει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών. Η εικονογράφηση του Ντέιβιντ Ρόμπερτς είναι πολύχρωμη και γεμάτη φαντασία με τα πρόσωπα των ηρώων να μαρτυρούν τα συναισθήματα τους και όλα όσα νοιώθουν. Τρεις πολύ όμορφες ιστορίες, που προτρέπουν τους μικρούς αναγνώστες να κυνηγούν τα όνειρα τους και να εξερευνούν σε βάθος τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν. Δεν έχει σημασία αν καμιά φορά οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι. Με επιμονή και υπομονή θα καταφέρουν να φτάσουν στο στόχο τους.

Ο Πέτρος ενθουσιάστηκε με τους τρεις μικρούς  επιστήμονες. Η αγαπημένη του είναι η Έιντα που ρωτάει συνέχεια πράγματα. Μάλλον ταυτίζεται, καθώς κι αυτός δεν σταματάει να μας βομβαρδίζει με ερωτήσεις. Και μετά από κάθε ανάγνωση επανέρχεται με καινούριες ερωτήσεις και πάμε από την αρχή.

Τα βιβλία έχουν δυο εξώφυλλα. Το σκληρό εσωτερικό εξώφυλλο δεν έχει καθόλου γράμματα και αφήνει την μαγεία της εικόνας να μιλήσει. Εξωτερικά υπάρχει και ένα μαλακό εξώφυλλο με τον τίτλο και την περίληψη της υπόθεσης. Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει ένα σημείωμα από τη συγγραφέα σχετικά με την εκάστοτε επιστήμη και σημαντικές προσωπικότητες που την επηρέασαν.

Τρία πολύ όμορφα βιβλία που σίγουρα αξίζουν μια θέση στην βιβλιοθήκη σας. Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Αναζητήστε τα και καλές αναγνώσεις.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart http://ift.tt/2pioyHe
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου