Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Ανεμοδαρμένα έως ντιπ δαρμένα

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1255
Dj της ημέρας, η Χριστίνα Παπαβασιλείου

Αν όλη αυτή την βδομάδα είχα κάτσει σπίτι μου και δεν έτρεχα με την μουρλή σκύλα μου στα βουνά να ξεπαγιάζω και να με παίρνει ο άνεμος να με σπρώχνει από τα υψώματα στις μικρές χαράδρες. Αν το κεφάλι μου δεν λειτουργούσε με την δική του λογική που με έκανε να αναφωνώ κόντρα στον αέρα «Χίθκλιφ, Χίθκλιφ!» ενώ το σκυλί με κοίταζε με απορία κι αν είχε μιλιά θα μου έλεγε «Σέρκα με λένε». Αν η πλαγιά που μύριζε από τα φασκόμηλα δεν με πήγαινε συνειρμικά σε εκείνη την άλλη πλαγιά με τα ρείκια. Αν δεν είχα συναντήσει εκείνο το άλλο βλαμμένο σκυλί που ήθελε να δαγκώσει το πόδι μου. Αν η Σέρκα δεν κυνηγούσε πέρδικες και δεν με ξεχνούσε ώστε να μας πιάσει το βράδυ στις ερημιές και δεν μου ερχότανε στο μυαλό εκείνη η νύχτα που κρυφά ο Χίθκλιφ ξέθαψε την Κάθριν. Αν δεν είχε μπλοκάρει η ηλεκτρονική κλειδαριά του αυτοκινήτου μου όταν επέστρεψα από την βόλτα και ξυλιασμένη της φώναζα ως άλλη Κάθριν «Let me in! I’m so cold!» Αν τελικά δεν είχα γοητευτεί τόσο πολύ, τότε αλλά και ξανά πριν από λίγο καιρό, διαβάζοντας τα Ανεμοδαρμένα Ύψη. Αν και τόσοι άλλοι, είτε λογοτέχνες είτε μουσικοί, δεν είχαν επηρεαστεί από την έμπνευση της κυρίας Έμιλι Μπροντέ, εγώ δεν θα τα τράβαγα αυτά που τραβάω σήμερα για να γράψω το παρακάτω κείμενο. Δεν θα έβαζα να ακούσω την Καιτούλα την Bush ή θα έβαζα μόνο αυτήν και δεν θα έψαχνα να δω τι άλλο υπάρχει στην μουσική γύρω από τα πάθη του ζεύγους. Και υπάρχουν πολλά. Πάμε να ξεκινήσουμε.

Οι Genesis στον δίσκο τους Wind & Wuthering το 1976 εκτός του τίτλου και του εξώφυλλου έχουν κι ένα ορχηστρικό κομμάτι με την ονομασία των τελευταίων λέξεων του μυθιστορήματος:

Το πιο γνωστό μάλλον είναι της Kate Bush με ομώνυμο τίτλο, με πολλές αναφορές μέσα στους στίχους από την πλευρά της Κάθριν έως και αυτούσιες προτάσεις που είχαν ειπωθεί από την ηρωίδα:

To 1984, η Υοko Ono στο παρακάτω κομμάτι λέει στους στίχους: In our minds we were Heathcliff and Cathy (ναι, καλά κοπελιά, χαλάρωσε) :

Το «σπαραξικάρδιο» Total Eclipse of the Heart που έγραψε ο Jim Steinman είναι επίσης εμπνευσμένο από το βιβλίο κι αν το βάλετε να το ακούσετε και λίγο δυνατά και θυμηθείτε και το πατιρντί της σχέσης Χίθκλιφ-Κάθριν, είμαι σίγουρη ότι θα το καταλάβετε, ειδικά εκεί που η Bonnie Tyler δίνει πόνο και φτάνει σε κρεσέντο :

Του ιδίου άλλη έμπνευση, πάλι σπαραξικάρδιo, το It’s All Coming Back to Me Now που έχουν τραγουδήσει διάφοροι αλλά όσο κι αν το έψαξα, καλή εκδοχή δεν βρήκα, όλα γλυκερά:

Ο Michael Penn στο τραγούδι του No Myth, δύο γνωστούς ερωτευμένους αναφέρει, το Ρωμαίο και τον Χίθκλιφ:

What if I were Romeo in black jeans,
What if I was Heathcliff, it’s no myth,
Maybe she’s just looking for someone to dance with

Και στην Ιαπωνία φτάνουν οι επιρροές με το συγκρότημα Ali Project όπου στους στίχους του τραγουδιού λέει: Anata no na o yobu no Arashigaoka de ή σε ελεύθερη μετάφραση μετά από ενδελεχή έρευνα, φωνάζω το όνομά σου στα Ανεμοδαρμένα Ύψη. Όποτε σας τύχει να δείτε Γιαπωνέζο τουρίστα, μπορείτε ελεύθερα να του το φωνάξετε κι εσείς, αν μη τι άλλο θα τον εντυπωσιάσετε:

Πάλι γιαπωνέζα, η τραγουδοποιός Chihiro Onitsuka κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τίτλο «嵐ヶ丘», που είναι η γιαπωνέζικη μετάφραση του τίτλου Ανεμοδαρμένα Ύψη. Εδώ δεν έχω να παραθέσω στίχους αλλά αν το ακούσετε πρέπει να λέει περίπου μια από αυτά που έλεγαν κι οι συνθέσεις του Jim Steinman πιο πάνω, δηλαδή που είσαι, σε έχασα, σε φωνάζω, ξεπάγιασα και τέτοια:

Γιαπωνέζα βιολίστρια, η  Ikuko Kawai συνέθεσε ένα οργανικό κομμάτι με τίτλο Wuthering Heights. Εδώ θα ακούσουμε το κομμάτι Dear Heathcliff. (Μεγάλη επιτυχία ο Χίθκλιφ στην χώρα!) :

Και επιτέλους το 2003 αναλαμβάνουν και οι γκοθάδες, ξεκάθαροι, το τραγούδι λέγεται Χιθκλιφ (για άλλη μια φορά, εκείνη την Κάθριν ούτε να την….) και τον υμνεί σε όλους τους στίχους:

Οι ροκάδες The Hush Sound στο τραγούδι τους A Dark Congregation το 2006 έχουν στους στίχους τους τις τελευταίες λέξεις του μυθιστορήματος, we are surrounded by all of the quiet sleepers inside the quiet earth (τα ίδια με τους Genesis δηλαδή) :

Το 2007 ξαναχαλάει το πράγμα από μουσικής άποψης και οι Δανοί Alphabeat βγάζουν το τραγούδι 10.000 Nights of Thunder που με λίγα λόγια αναφέρει ότι, ενώ οι τραγουδιστές έψαχναν ένα καλό και σεβαστικό παιδί να αγαπήσουν, τους έτυχε η εκδοχή Ανεμοδαρμένα Ύψη και παρότι ζήσαν ούτε μία ούτε δύο αλλά 10.000 κεραυνίσιες νύχτες θα τις γυρίζαν πίσω γιατί είναι πολύ ααα πολύ οοο ντα ντου ντου ντα ντου ντου, δεν τα λέω εγώ, αυτοί είναι οι στίχοι! Άμα δεν με πιστεύετε, ακούστε το:

Επιτέλους το 2008 οι Death Cab for Cutie κυκλοφορούν το τραγούδι Cath…, και η Κάθριν κάνει δυναμική επανεμφάνιση στο μουσικό στερέωμα:

Όπως λοιπόν είδαμε αναλυτικότατα —μέχρι την Ιαπωνία σας πήγα— και ο Χίθκλιφ και η Κάθριν τιμήθηκαν δεόντως στην μουσική· εντάξει ο Χίθκλιφ λίγο παραπάνω. Αλλά δεν τελειώσαμε. Το άρθρο έχει και μπόνους τρακ… 2013 και ακόμα και η Καιτούλα (όχι η Bush, η άλλη, η δικιά μας) ανακαλύπτει τα Ανεμοδαρμένα Ύψη κι ενώ την βλέπουμε στο βίντεοκλιπ να πετάει ρούχα δεξά ζερβά, να κάνει ηδυπαθώς μπάνιο και μετά να βγαίνει με τα νερά και να κάνει χάλια το παρκέ, να σέρνεται στα κρεβάτια, υπάρχει και σκηνή που διαβάζει το βιβλίο, ο πύργος των καταιγίδων ενώ τραγουδάει:

Τι να λέμε μου ‘χεις λείψει κι έχω πιάσει στο κρεβάτι, Ανεμοδαρμένα ύψη, τι να λέμε… δε σου μοιάζω, δεν την βγάζω τελικά…

Δικό σας! (τι τραβάω η γυναίκα για να κάνω εμπεριστατωμένο άρθρο)

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart http://ift.tt/2GpFqUd
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου